29% pioenen in RHF-bloeitest hebben te kort vaasleven

  Uit de een kwaliteits-benchmark voor pioen uitgevoerd door het Postharvest Kenniscentrum van Royal Floraholland kwam naar voren dat 94% van de bloemen goed open komt. Slechts 71% staat na een week echter nog in bloei in de vaas. Dit betekent dat 29 van de 100 stelen nog een te kort vaasleven hebben.

  Voor de negende keer organiseerde het Postharvest Kenniscentrum van Royal Floraholland een kwaliteits-benchmark voor de pioenroos. Aan de benchmark namen dit jaar 34 kwekers deel. In totaal testte Royal FloraHolland 162 partijen van 40 verschillende rassen. De bloemen kregen eerst een transport- en winkelfase, zoals dat in de praktijk ook gaat. Daarna werden de pioenrozen in een vaas gezet in de uitbloeiruimte. Sierwaarde en houdbaarheid stonden centraal bij de beoordeling.

  Winnaars

  Om te bepalen wie er gewonnen heeft, keek Royal FloraHolland welke pioenrozen het beste voldoen aan de verwachting van de consument. Een gemiddelde consument verwacht na aankoop dat alle bloemknoppen volledig open komen en dat hij of zij minimaal 7 dagen plezier heeft van de bos.

  1e prijs: Mts. A.H.&.T.M Borst. Van alle geteste stelen stonden na 7 dagen nog in de vaas en de bloemen kwamen allemaal open. De gemiddelde houdbaarheid van de geteste rassen was 10,4 dagen.

  2e prijs: Roland Klein:. Van de geteste stelen stond 96% na 7 dagen nog in de vaas en de bloemen kwamen allemaal goed open. De gemiddelde houdbaarheid van de geteste rassen was 10,5 dagen.

  3e prijs: R. van der Velden. Van de geteste stelen stond 96% na 7 dagen nog in de vaas en de bloemen kwamen allemaal goed open. De gemiddelde houdbaarheid van de geteste rassen was 9,4 dagen.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties