Beroepsspecifieke opleiding voordeel ten opzichte van algemene opleiding

  Jongeren die met een beroepsspecieke opleiding de arbeidsmarkt betreden zijn productiever en verdienen meer dan degenen met een algemene opleiding. Dat blijkt uit onderzoek door het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA).

  Dit lijkt in tegenspraak met de trend om nieuwe, brede opleidingen aan te bieden die sectoroverstijgend zijn en meer aandacht hebben voor generieke competenties. Toch blijkt dat dit nadeel voor schoolverlaters met een algemene opleiding na enkele jaren op de arbeidsmarkt kan omslaan in een productiviteits- en loonvoordeel ten opzichte van degenen met een beroepsspecieke opleiding.

  Groene opleidingen

  Positieve verwachtingen zijn er voor schoolverlaters van de groene MBO opleidingen. Bovendien worden er voor MBO groen grote knelpunten in de personeelsvoorziening verwacht.

  Groene, sociaal-culturele en economische richtingen blijken een brede oriëntatie te hebben op de arbeidsmarkt. Zo werkt 30% van de schoolverlaters van deze opleidingen buiten de eigen richting. Uitzonderingen hierop zijn MBO sociaal-cultureel en WO groen met weinig spreiding.

  Lees voor meer onderzoeksresultaten het rapport De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2018.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties