Branchvereniging adviseert veiligheidsnorm bij fitnesstoestellen

  De branchevereniging Spelen en Bewegen adviseert opdrachtgevers voor sportieve speelplekken om een veiligheidsnorm te hanteren bij aanbestedingen. Deze norm, NEN-EN 16630, is nu nog niet verplicht.

  Op steeds meer plekken in Nederland worden sportieve plekken ingericht waar permanente fitnessapparatuur staat. Ook bij deze toestellen is veiligheid van groot belang. De branchevereniging Spelen en Bewegen adviseert opdrachtgevers – vaak zijn dit gemeenten – om deze norm te gaan hanteren. De branchevereniging heeft een voorbeeldtekst geschreven, die leden bij potentiële opdrachtgevers onder de aandacht kunnen brengen.

  Aanbestedingen

  Anne Koning, voorzitter van de branchevereniging: „Ik hoop dat de opdrachtgevers voor sportieve speelplekken de nieuwe norm gaan opnemen in hun aanbestedingen. Het inrichten van speelruimte verschuift naar een inrichting die rekening houdt met mensen in allerlei leeftijden die gezond willen bewegen. Vandaar de vraag naar permanente fitnesstoestellen voor buiten. Natuurlijk is het ook belangrijk dat die fitnesstoestellen veilig zijn; daarom houden al onze leden zich daaraan.”

  Veilige fitnesstoestellen

  In april van dit jaar hebben de leden van de branchevereniging al besloten dat de sportieve plekken die zij inrichten voldoen aan de norm NEN-EN 16630. De aangesloten leden laten zo zien dat ze veilige fitnesstoestellen verkopen, waarbij de kwaliteit van de fabricage en installatie is geborgd. Voor andere speeltoestellen geldt dit ook: die voldoen aan de norm voor veilige speeltoestellen, NEN-EN 1176, die al wel verplicht is.

  De branchevereniging hoopt nu dat opdrachtgevers ook gaan verlangen dat de veiligheid en kwaliteit van sportieve beweegplekken is gewaarborgd, en dat haar voorbeeldtekst dit bevordert.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties