Dit is de eerste elektrische trekker op smalspoor

  Farmertronics heeft op de Agrarische Dagen Someren het prototype van de eTrac gelanceerd, een elektrische trekker op smalspoor.

  Op de vorige editie van de Agrarische Dagen Someren, twee jaar geleden, won alleen al het concept van de eTrac de innovatieprijs: zo vernieuwend vond de jury ’em destijds al. Intussen heeft Farmertronics de allereerste machine gebouwd en zaterdag 7 september gepresenteerd op de nieuwste editie van het evenement.

  Doel: 24/7 onbemand werken

  Uitvinder van de eTrac en directeur van Farmertronics is Thieu Berkers. Hij noemt zijn innovatie ook wel de elektrische boerenknol, als eerbetoon aan zijn vader die boer was en het land nog met paard bewerkte. De eTrac is de allereerste Nederlandse trekker die volledig elektrisch werkt, er zit dus geen dieselmotor op. Voorlopig kan hij met een volle accu 8 uur werken. Doel is uiteindelijk 24/7 en onbemand werken.

  Na het evenement in Someren gaat Berkers de eTrac testen in de fruitteelt, om pluktreintjes te kunnen trekken. Daarna staan meerdere handelingen op de planning. Er komt nog een hefinrichting op, zodat je in de toekomst bijvoorbeeld ook mee kunt schoffelen.

  Het prototype is slechts 1,3 m breed en weegt (met een volledig accupakket) 950 kg. Landbouwmechanisatiebedrijf M. Aldenzee uit Deurne gaat ’m in productie nemen.

  Video: Arno Engels

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties