Drie jaar cel geëist voor fraudeur Royal FloraHolland

  De officier van justitie eist 3 jaar gevangenisstraf voor de medewerker die 4,3 miljoen euro voor eigen gewin ontfrutselde bij Royal FloraHolland. Het geld werd online vergokt, zo bleek tijdens de zitting in Den Haag.

  De verdachte, de 28-jarige Mohammed G.M, kreeg 3 jaar celstraf als eis, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Daarnaast moet hij zich laten behandelen en meewerken aan het terughalen en betalen van het geld.

  De officier van justitie bestempelde de acties van de voormalig medewerker van Royal FloraHolland als een fraude van de ‘buitencategorie’. Hem wordt witwassen en oplichting verweten voor een bedrag van 4,3 miljoen euro. „U heeft een duizelingwekkend bedrag weggesluisd”, aldus de officier van justitie.

  ’Ik kon het niet stoppen’

  Mohammed G.M. kwam 1 november 2017 in dienst bij de veiling. Hij kwam te werken op de financiële afdeling. Op 1 augustus 2018 koppelde hij een rekening van een oude klant (Randstad) aan zijn eigen rekeningnummer. Hij veranderde de naam iets, creëerde vervolgens fictieve schulden en bereidde daarna zelf een betalingsopdracht voor de klant voor. Zo werd er telkens een bedrag op zijn rekening gestort. Eerst ging het om bedragen van zo’n 20.000 euro. De bedragen werden groter. In januari van dit jaar boekte hij bijvoorbeeld een bedrag van 180.000 euro in één keer naar zijn rekening over. In totaal betreft het 82 frauduleuze boekingen.

  Uiteindelijk kwam de zaak bij Royal FloraHolland aan het licht, omdat het OM aan de bel trok. De wetgeving ‘Financieel Toezicht’ stelt instanties verplicht te melden als er ongebruikelijke transacties worden gedaan. Na een melding van Global Collect Services is het balletje gaan rollen en werd Mohammed G.M in mei aangehouden. „Uiteindelijk ben ik blij dat dit gebeurd is en dat mijn verslaving aan het licht is gekomen. Er is een last van mijn schouders gevallen.” De verdachte gaf in de rechtbank aan dat het hem puur om de kick van het gokken ging. „Ik zette maximaal in. Het ging niet meer om het winnen, geld had geen waarde meer voor mij. Een verslaafde heeft zichzelf niet onder controle. Ik kon het niet stoppen”, aldus de ex-medewerker van Royal FloraHolland.

  Vanaf twaalfde jaar aan het gokken

  De verdachte, die geen strafblad heeft, onderging in 2017 een behandeling tegen gokverslaving. Zelf zegt hij dat hij al sinds zijn 12e gokte. Vanaf zijn 15e werd zijn gokgedrag erger. De verdachte vergokte bijna heel de 4,3 miljoen euro aan sportwedstrijden. Tienduizenden euro’s gebruikte hij om oude schulden af te lossen.

  De Officier van Justitie eist een straf van 3 jaar cel, waarvan 1 voorwaardelijk. Mohammed G.M. zit nu 100 dagen in bewaring. Dit houdt in dat hij nog zo’n 21 maanden onvoorwaardelijk vast komt te zitten.

  De advocaat van Mohammed G.M. vindt deze strafeis te hoog. Hij verwees in de rechtbank naar lichtere straffen in andere fraude- en oplichtingszaken. De advocaat benadrukt dat er van bewust witwassen bovendien geen sprake was, maar dat het geld puur gebruikt werd om mee te gokken. Hij stelt dat zijn cliënt het meest gebaat is bij een zo snel mogelijke behandeling tegen zijn gokverslaving.

  Op 20 augustus volgt de uitspraak.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties