Royal FloraHolland medewerker verduisterde €4,3 miljoen

De medewerker van Royal FloraHolland, die in mei opgepakt werd voor diefstal bij zijn werkgever, verduisterde in negen maanden tijd €4,3 miljoen. De veiling zegt verzekerd te zijn en het OM kijkt of er nog wat van het geld terug te halen is. RFH heeft inmiddels maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. En ja: normaliter zou zoiets niet moeten kunnen gebeuren.

De medewerker, die werkzaam was op de financiële afdeling van het bedrijf was nog niet lang in dienst bij Royal FloraHolland. Hij sloeg zijn slag in de periode van augustus 2018 tot en met mei 2019. Hij stal €4,3 miljoen en dat kwam terecht op zijn eigen rekening, aldus het OM. In mei werd hij aangehouden. Het forensisch onderzoek wijst uit dat misbruik is gemaakt van de handelingsruimte die bij een specifieke functie hoorde. Hiervoor was specialistische kennis nodig van het financiële systeem, stelt de veiling. Er zijn geen andere medewerkers bij de verduistering betrokken.

Niet zelf gesignaleerd

Blijkbaar kon de medewerker ongehinderd zijn gang gaan en had niemand bij de veiling in de gaten wat er gebeurde. Een maand voor de ontdekking van de diefstal toonde de directie bestaande uit algemeen directeur Steven van Schilfgaarde en financieel directeur David van Mechelen nog het jaarverslag met daarin de jaarcijfers over 2019 aan de pers. Een maand later echter werd de Ledenraad vier maanden uitstel gevraagd voor de vaststelling van de jaarrekening, omdat er miljoenen verduisterd bleken te zijn.

Medewerkers van de veiling en de RVC hebben de diefstal niet gesignaleerd. Zij ontdekten bovendien niet zelf dat er geld ontvreemd werd. De veiling werd er op gewezen door het Openbaar Ministerie (OM), aldus woordvoerder Michel van Schie.

Hoe kon het dat iemand ongestoord zijn gang kon gaan en ongezien zoveel geld achterover kon drukken? Dat moet toch niet kunnen bij welke organisatie dan ook? Van Schie zegt hierover dat er maatregelen getroffen zijn om een dergelijke diefstal in de toekomst te voorkomen. Het beleid en procedures zijn aangescherpt. „Het mag duidelijk zijn dat we ons zeer goed realiseren dat er iets niet goed zat. Dat blijkt ook uit het feit dat we aanpassingen hebben gedaan.”

Hij wijst er verder op dat er dagelijks meer dan 100.000 transacties via RFH plaatsvinden. Dat gaat gepaard met navenante financiële stromen en daarbinnen is de verduistering niet opgevallen. De diefstal was ‘opgeknipt’ in kleine stukjes.

Strafrechtelijk onderzoek loopt

Details over de diefstal wil Royal FloraHolland verder niet geven. Wat er precies gebeurd is, houdt ze op dit moment voor zich. Hetgeen ze nu bekend maakt, is de uitkomst van een forensisch onderzoek in opdracht van RFH, zegt Van Schie. Een strafrechtelijk onderzoek naar aanleiding van aangifte door de veiling loopt nog. Daarom wil RFH niet in details treden, dat kan mogelijk van invloed zijn op de strafrechtelijk procedure, aldus Van Schie. De aangifte leidt in ieder geval tot een rechtszaak tegen de verdachte. Deze vindt op 6 augustus plaats in het Paleis van Justitie in Den Haag. De zaak wordt dan inhoudelijk behandeld en de verdachte krijgt een strafeis te horen. Twee weken later volgt uitspraak.

De veiling zegt verzekerd te zijn tegen dit soort diefstal en heeft een claim ingediend bij de verzekeraar. Met het OM voert ze overleg over hoe het restant van de verduisterde gelden kan worden teruggevorderd. RFH heeft een eigen risico , bevestigt Van Schie. Hoe hoog dit bedrag is wil hij niet zeggen. Er is een kans dat de verzekering zegt dat de veiling nalatig is geweest en niet uitkeert. Hierover zegt Van Schie: „De verzekeraar zal dit tegen het licht moeten houden. Wij kunnen daar geen uitspraken over doen. Aan het eind van de rit zullen we de balans op moeten maken.”

Gisteravond is de Ledenraad van RFH akkoord gegaan met de ongewijzigde jaarrekening. Een eventuele impact van de diefstal wordt verwerkt in de jaarrekening over 2019.

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Monique
Monique
5 jaren geleden

Het OM kijkt of er nog wat van het geld terug te halen is, maar ondertussen is de verdachte op vrije voeten tot de rechtszaak van 6 augustus a.s. Kan de vogel dan gevlogen zijn met 4,3 miljoen?!