Dubbelslag voor Van Mierlo Tuinen bij SGD Awards

  Ontwerper Noël van Mierlo heeft twee prijzen in de wacht gesleept tijdens de uitreiking van de SGD Awards in Londen. Zijn Japanse watertuin is door de Britse Society of Garden Designers verkozen tot beste internationale tuin; daarnaast ging ook de People’s Choice Award naar de Nederlandse inzending.

  Volgens de jury van de SGD heeft Van Mierlo het Japanse thema op een prachtige manier gestalte gegeven in de tuin. Ze omschrijft zijn ontwerp als moedig, talentvol en in evenwicht. „Een inspirerende en sfeervolle tuin.’’ Van Mierlo won daarmee de award voor de beste internationale inzending. Daarnaast kreeg de tuin de meeste stemmen van het publiek en ging ook de People’s Choice Award naar de Japanse tuin.

  In totaal reikte de SGD op vrijdag 1 februari in achttien categorieën prijzen uit. Van de beste daktuin, de beste kantoortuin, tot het beste ontwerp voor een klein budget. In totaal waren er 39 projecten ingezonden. Waaronder tuinen van ontwerpers als James Basson en Andrew Wilson, die beiden al verschillende tuinen voor de Chelsea Flower Show hebben ontworpen. Om een project te kunnen inzenden, dient een ontwerper lid te zijn van de Society of Garden Designers.

  Meer Nederlands succes
  Ook reikt de SGD elk jaar de zogenoemde Lifetime Achievement Award uit aan iemand die een buitengewone bijdrage heeft geleverd aan het tuinontwerpersvak. Die eer viel dit jaar te beurt aan Piet Oudolf vanwege zijn fenomenale bijdrage aan de nieuwe, naturalistische manier van toepassen van siergrassen en vaste planten.

  De Japanse watertuin ontworpen door Van Mierlo Tuinen. (Foto: Caroline Piek)

  Geraffineerde touch
  Voor de Japanse watertuin werkte Van Mierlo met een aantal bedrijven samen. Zo heeft Totaaltuin Leende de tuin aangelegd. Samen met VDA Architecten is het tuinpaviljoen ontworpen, Ruurd van Donkelaar maakte het beplantingsplan en Jolanda Tielens van Licht Aan het verlichtingsplan.

  Van Mierlo omschrijft zijn ontwerp als ’een rustgevende groene watertuin die de eigentijdsheid van het westen met een geraffineerde Japanse touch combineert.’ De brug is een ware eye-catcher, hij bestaat uit 2cm dik ruw staal waarvan het oppervlak blijft corroderen en veranderen. Van Mierlo heeft deze samen met kunstenaar Xander Pronken ontworpen. ’Door de brug over te gaan laat je de bekende wereld achter en stap je de groene wereld in, met het theehuis als toevluchtsoord om te mediteren.’

  Foto: Caroline Piek
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties