‘De zorgvuldigheid van deze tien tuinen bewonder ik enorm’

Jan Janse is werkzaam als landschapsarchitect en landschapsecoloog. Ook is hij bestuurslid bij de Nederlandse Vereniging voor Tuin- en Landschapsarchitectuur (NVTL), voorzitter van de selectiecommissie van de verborgen tuinen én de Groene Gast van Tuin en Landschap 23.

Groene Gast Jan Janse
Jan Janse bij de door hem ontworpen natuurspeelplaats in Teteringen. De bomen eromheen zijn momenteel nog jong, maar uiteindelijk zal deze plek worden omgeven door hoge bomen. (Foto: Jack Tummers)

Voor het themanummer ‘Honderd jaar in tien tuinen’ is uit elk decennium van de afgelopen honderd jaar één tuin gekozen. Janse is met name enthousiast over de zorgvuldigheid die hij in alle tuinen terugziet. „Alle ontwerpen zijn uniek, maar ze kloppen allemaal stuk voor stuk. Alles past in iedere tuin zo goed bij elkaar. Er spreekt een enorme zorgvuldigheid uit, die ik bij alle tuinen bewonder.”

Weinig verborgen tuinen in oorlogsperiode

„Het enige lastige was dat er in de oorlogsperiode maar heel weinig tuinen zijn ontworpen en aangelegd. We hebben als selectiecommissie nog behoorlijk gezocht, maar de tuinen die zijn ontworpen rond die tijd voldeden niet altijd aan onze selectiecriteria. Met name in de laatste decennia zijn er ontzettend veel verborgen tuinen bijgekomen”, aldus Janse.

Over de kop

Zelf heeft Janse één keer een verborgen tuin ontworpen. „Ik heb weleens een binnentuin bij een kantoor ontworpen, maar eigenlijk weet ik niet eens of dit in stand is gebleven en of het überhaupt nog bestaat. Het bedrijf is toen over de kop gegaan en ik kan er zelf ook niet meer bij.”

Jan Janse is de Groene Gast van Tuin en Landschap 23. Met een digitaal abonnement kun je het hele interview hier lezen. Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties