Hortipoint Landelijk protocol omgaan met Japanse duizendknoop in de maak

  Landelijk protocol omgaan met Japanse duizendknoop in de maak

  0

  Een landelijk protocol hoe om te gaan met Aziatische duizendknopen is in de maak. Medio 2019 zijn zowel het protocol als de bestekbepalingen voor iedereen vrij toegankelijk.

  Stichting Probos werkt hiervoor samen met de kennis- en adviesbureaus Aequator Groen & Ruimte en Geofoxx Milieu Expertise. Deze maand starten zij met het opstellen van een landelijk toepasbaar en breed gedragen protocol. Daarnaast werken de drie aan standaard bestekbepalingen. Medio 2019 zullen het protocol en de bestekbepalingen voor iedereen vrij toegankelijk zijn op www.bestrijdingduizendknoop.nl.

  Aziatische duizendknopen (waaronder de Japanse duizendknoop) zijn zeer invasief en verspreiden zich gemakkelijk in stedelijk groen, bermen, tuinen en natuurgebieden. Dit leidt onder meer tot negatieve effecten op verkeersveiligheid, biodiversiteit, waarde van grond en extra kosten voor bestrijding en onderhoud.

  Uniforme aanpak
  Terreineigenaren en overheden willen niet alleen de Aziatische duizendknopen bestrijden, maar ook verdere verspreiding voorkomen. Een uniforme, landelijke aanpak ontbreekt tot nu toe.

   

  Miranda Vrolijk
  Miranda Vrolijk is vakredacteur bij Tuin en Landschap. Ze is sinds 2002 werkzaam bij Uitgeverij Hortipoint en in 2005 als vakredacteur bij Tuin en Landschap begonnen.

  Reageer op dit artikel

  avatar