Eerste certificaten Data Inspecteur Bomen uitgereikt op Vakbeurs Openbare Ruimte

  Tijdens de lezing ’Uniforme Data Inspecties Bomen’ van Henri Rogaar (Norminstituut Bomen) op de Vakbeurs Openbare Ruimte, ontvingen de eerste Data Inspecteurs Bomen hun certificaat. Zoals in TenL 8 van dit jaar te lezen is geweest, werkte Norminstituut Bomen, samen met opdrachtgevers, opdrachtnemers en opleiders aan een pilot voor deze nieuwe functie in de boomverzorging.

   

  De Data Inspecteur Bomen voert niet alleen een boomveiligheidscontrole uit, maar neemt ook de onderhoudsbehoefte van de boom op (ook wel bekend als VTA+) Na de opleidingsdagen en het examen is de uitslag bekend; dertien van de negentien deelnemers zijn geslaagd. Voor zes kandidaten rest een herexamen.

  Stevig pakket
  De Data Inspecteur Bomen wordt getoetst op zijn kennis en vaardigheden voor het inventariseren en eenduidig registreren van boomgerelateerde data. Naast basale basisgegevens van de boom, zoals boomnummer (ID) en boomsoort, worden zaken geïnventariseerd die nodig zijn om de boomveiligheid (BVC) te waarborgen en het cyclisch onderhoud aan te sturen. Een stevig pakket dus, waarvoor het volgen van een opleiding in de meeste gevallen gewenst is.

  Opleiders
  Met het afronden, evalueren en bijschaven naar aanleiding van de pilot is de weg vrij om in het najaar daadwerkelijk te starten met het opleiden en certificeren van Data Inspecteurs Bomen. Hiervoor kunt u terecht bij PC Bomen, Cobra Adviseurs, Bomenbanen en Cursuscentrum Cambium. Het eerste reguliere examen vindt vervolgens plaats op 22 november 2018

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties