Eerste paal voor zesde locatie Arcadia Chrysanten

  Woensdag 19 December is op het adres Hoefweg 5 in De Lier de eerste paal de grond ingegaan voor een nieuwe kas (4,7 ha) van Arcadia Chrysanten. Het wordt hun zesde locatie, wederom voor de teelt van pluischrysanten.

  Met deze nieuwe kas van 4,7 ha breidt Arcadia zijn areaal pluischrysanten uit tot ruim 25 ha. Tevens zet het bedrijf weer een stap in de verduurzaming van hun productie. Net als bij de twee kassen van 4 ha die zij respectievelijk 2015 en 2017 in De Lier bouwden, krijgt de nieuwe kas allerlei technieken om HNT (Het Nieuwe Telen)  mogelijk te maken, zoals bijvoorbeeld LBK’s met luchtslurven. Voor het eerst installeert Arcadia tevens LED verlichting in de kas. Het wordt een Hybride-installatie waarbij de 155 μmol groeilicht voor 50% van LED afkomstig zal zijn en 50% is SON-T. „In de overige kassen hebben we 100% SON-T, ongeveer 135 μmol. We doen al enkele jaren proeven met LED op 2.000 m2, maar durfden daar bij de vorige nieuwbouwprojecten nog niet volledig in te investeren. Dat heeft met de meerkosten van LED te maken en met het feit dat we nog niet alles weten over het effect van LED op de teelt. Bovendien mis je bij LED warmte-afgifte. Als je die energie op een andere manier gaat invullen, moet het wel duurzaam kunnen”, licht directeur Bert van Ruijven toe.

  Energetisch gekoppeld

  De nieuwe kas zal energetisch gekoppeld worden aan de nabijgelegen locatie aan Burgemeester van Doornlaan (bouwjaar 2015) in De Lier. Het perceel aan de Hoefweg is augustus 2018 al gereed gemaakt voor de nieuwbouw: er is gevlakt, gedraineerd, compost ingewerkt en tot slot gras ingezaaid. De verwachting is dat oktober 2019 de eerste pluischrysanten in de nieuwe kas geoogst gaan worden. Die zullen ook weer onder het Decorum label verkrijgbaar zijn. Het sortiment pluischrysanten bij Arcadia bestaat momenteel uit 21 cultivars. Van Ruijven: „Wij willen hét adres in Nederland voor pluischryanten blijven. Met deze uitbreiding kunnen we de marktvraag beter voorzien. Ons sortiment pluischrysanten zal verbreden en door de nieuwe kas krijgen we er een plantschema bij, dat maakt het makkelijker om bepaalde cultivars bij elkaar te telen.”

  De vijf eigenaren van Arcadia Chrysanten proosten op de 1e paal voor de nieuwe kas in De Lier. (Vlnr: Bert van Ruijven, Rene Eikelenboom, Bart van Ruijven, Steef van Ruijven en Ronald Olsthoorn)

   

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties