‘Europese Commissie werkt aan plan uitstootrechten voor wegtransport’

  De Europese Commissie heeft plannen om de CO2-uitstoot van wegtransport onder het Emissions Trading System (ETS) te laten vallen. Dat liet Eurocommissaris Frans Timmermans donderdag weten tijdens een online vergadering met de Tweede Kamer. Dit zou inhouden dat transportbedrijven voor vervoer van producten over de weg uitstootrechten moeten inkopen van de Europese Commissie, die eventueel onderling doorverkocht kunnen worden door bedrijven.

  Momenteel hoeft alleen de industrie uitstootrechten te kopen in de EU. Timmermans stelt dat de Europese Commissie midden juli aan het Europees Parlement en de Europese Raad van regeringsleiders voor wil stellen om dit uit te breiden naar de transport- en bouwsectoren in de EU. Kamerlid Joris Thijssen (PvdA) vraagt in de vergadering naar verdere uitleg van de redenen achter dit voornemen van de Europese Commissie. Timmermans refereert in antwoord op zijn partijgenoot aan de verhoogde klimaatdoelen van de EU.

  Verdere afname uitstoot doel van ETS-plan

  „De lidstaten hebben samen 55% reductie van de CO2-uitstoot afgesproken. In dat licht zien we uitbreiding van ETS naar de bouw en transport als een mogelijkheid,” vertelt Timmermans. Aanvankelijk spraken de lidstaten af hun uitstoot in 2030 met 40% te hebben verminderd, maar dat doel is inmiddels dus aangescherpt. Een andere mogelijkheid is om belastingen op producten te verhogen. Dat raakt burgers echter te veel in hun portemonnee, zegt Timmermans. Het systeem van uitstootrechten doet dat volgens hem niet.

  Belasting op kerosine, olie en gas

  De opbrengsten van een eventuele uitbreiding van ETS worden als het aan Timmermans ligt aan duurzame innovatie besteed. Tijdens de vergadering doet de Eurocommissaris nog meer voorstellen. Zo ziet hij graag dat er belasting op kerosine komt, en dat gas en olie zwaarder worden belast dan elektriciteit. Verder ziet Timmermans graag dat zoveel mogelijk wegverkeer zich naar het spoor verplaatst.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties