Nife: CO2-emissierechten blijven stijgen

Weersomstandigheden bepalen nog altijd de dagmarkt. Hoewel de vooruitzichten beter worden, is het nog steeds te koud voor de tijd van het jaar in heel Europa. De gemiddeld prijs voor een kuub gas zal dit jaar daarom iets hoger komen te liggen dan in 2020. Dit zal waarschijnlijk ook een effect hebben op komende wintermaanden. Het Internationale Energie Agentschap (IEA) verwacht dat de vraag naar aardgas in Europa de komende jaren met 3% zal toenemen als de economie zich verder herstelt. In Azië zal dat nog hoger zijn door de omschakeling van kolen naar aardgas; daar verwacht het IEA een toename van 5%. De spanningen aan de grens van Rusland en Oekraïne zijn weer wat afgenomen nadat Rusland het aantal troepen in de regio verminderde. Russisch gas kan helpen om de Europese gasopslagen verder te vullen voor de komende winter.

Elektriciteit redelijk gelijk
De koers van de lange termijnprijzen is aanvankelijk van stijgende aard geweest en inmiddels weer aan het dalen waardoor het niveau gelijk is. De prijs van de CO2-emissierechten is in de tussentijd gestegen, maar lijkt minder effect op de elektra prijs te hebben dan voorheen het geval was. In de prijzen van de lange termijncontracten is inmiddels ruim 2 cent per kWh. aan CO2-emissierechten verwerkt. Hierdoor is te concluderen dat de daadwerkelijke elektra prijs al jaren rond de 4 cent per kWh is, en is daarmee redelijk stabiel te noemen.

Door uitval van productie in België is de daghandel afgelopen week ondanks voldoende opwek in Nederland toch hoger uitgevallen en relatief aan de hoge kant te noemen. Een ander prijs opdrijvend effect wordt veroorzaakt door de gestegen prijs van daggas.

Olieprijzen gestegen
Aanhoudende dalingen van de Amerikaanse olievoorraden zorgde ervoor dat de olieprijzen afgelopen week zijn gestegen. Ook positieve signalen uit onder andere China zorgen voor een stijgende prijs op de oliemarkt, de Opec+ verwacht nog altijd een aantrekkende markt wereldwijd en gaat de komende maanden de productie beperkingen versoepelen. De toenemende besmettingen in onder andere India van Covid-19 slachtoffers, zorgen er momenteel voor dat een verdere stijging uitblijft.

Deze update wordt verzorgd door Nife Energieadvies.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties