‘Geen eenduidige oorzaak voor wintersterfte honingbijen’

  Onderzoek van Naturalis en Wageningen Environmental Research laat zien dat noch ziekten, noch het landschap of voedsel, noch chemische middelen als enige oorzaak van wintersterfte aangewezen kunnen worden.

  Het Honingbijen surveillance programma van Naturalis en WUR onderzoekt de oorzaak van de wintersterfte van honingbijen en specifiek de rol van de imker, ziekten en plagen, chemische middelen, stuifmeelbronnen en het landschap waarin de bijen vliegen.

  Volken worden bemonsterd in het voorjaar en najaar. Na de winter wordt dan van een selectie dode en levende volken de bovengenoemde factoren geanalyseerd, zodat er verbanden tussen de factoren en sterfte/overleving gevonden kunnen worden.

  Overleving hoog

  De overleving van honingbijen in Nederland was hoog in de winter van 2016-2017 (85.7%). De 14.3% sterfte van volken lijkt niet het gevolg van één enkele oorzaak. Kijkende over de afgelopen onderzoeksjaren blijkt dat de factoren die van belang zijn voor overleving deels gelijk blijven over de jaren (invloed van Varroamijten en virussen, invloed van landgebruik), terwijl andere factoren per jaar verschillen (stuifmeelbronnen, chemische middelen).

  Na het komende jaar zal de uiteindelijke balans opgemaakt worden.

  guest
  1 Reactie
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  https://www.facebook.com/brian.strongman.1
  https://www.facebook.com/brian.strongman.1
  6 jaren geleden

  de reeds lang bekende truc van het bedrijfsleven en door hen ingehuurde wetenschappers en onderzoeken gefinancieerd door hen om de aandacht zoveel mogelijk af te leiden van de meest gebruikte insecticiden de neonicotinoiden waar het meest aan wordt verdiend wereldwijd en zoals door vele topwetenschappers ( bonmatin, goulson, sanchez bayo, en nog heel veel anderen ) al jarenlang bewezen is dat de belangrijkste oorzaak van de sterfte van de bestuivende insecten wereldwijd de neonicotinoiden zijn. ( in combinatie met habitatverlies, klimaatverandering )het boek; Niet zonder elkaar: bloemen en insecten kreeg een prijs voor het beste natuurboek. kijk maar wie daar allemaal aan meegewerkt heeft. en daar staat duidelijk in op pagina 162 ? dat niet bewezen is dat de neonicotinoiden schade toebrengen aan de bestuivende insecten. schande.