Groot deel bevolking maakt zich zorgen om landschap

  Het verdwijnen van bloemen, insecten en vogels in het buitengebied baart veel Nederlanders zorgen. Dat blijkt uit de Nationale Landschap Enquête van Natuurmonumenten. Van de deelnemers maakt 81% zich zorgen om het landschap.

  Veel mensen vinden het beschermen van ruimte voor de natuur belangrijk. Bij 80% van de deelnemers staat dit in hun top drie van te beschermen kenmerken in het landelijk gebied. Ook de schoonheid van het landschap willen mensen graag beschermen (62%).

  Verdwijnen bloemen, insecten en vogels

  63% maakt zich zorgen over het verdwijnen van bloemen, insecten en vogels in het landelijk gebied. Meer dan de helft ziet de afgelopen jaren steeds minder bloemen in zijn eigen woonomgeving.

  92% vindt dat de overheid als eerste verantwoordelijk is voor bescherming van natuur en landschap. De komst van een miljoen woningen, nieuwe wegen, grootschalige landbouw en windmolen- en zonneparken zetten het landschap onder druk.

  Rapportcijfer

  Natuurmonumenten vroeg deelnemers wat ze vinden van het landelijk gebied in hun woonomgeving. Er blijken grote regionale verschillen. Drenthe krijgt een gemiddeld rapportcijfer van 8,1 en Zuid-Holland krijgt een 6,7.

  Vooral de westelijke Randstad scoort aanzienlijk lager met een 6,5 of minder. Rond de drie grootste steden is dit zelfs soms onder de 6. Gemiddeld over Nederland krijgt het landelijk gebied een 7,5. Mensen waarderen hun woonomgeving hoger als ze meer dieren en bomen, houtwallen en bloemen zien.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties