Hoogeveen gehuldigd voor ecologisch bermbeheer

  Hoogeveen klepelt slechts een halve hectare aan bermen, de rest beheert de gemeente ecologisch. Vrijwilligers van Floron troffen in deze gemeente dan ook de meeste nectarplanten aan van alle Drentse gemeenten.

  Tijdens een bijeenkomst in Assen op 17 november is Hoogeveen voor dit insectvriendelijke beheer gehuldigd. 79,5 hectare aan bermen beheert de gemeente ecologisch.

  Om de aantrekkelijkheid van de Drentse bermen voor insecten te onderzoeken, heeft FLORON in samenwerking met De Vlinderstichting begin dit jaar het project ‘Mijn Berm Bloeit!’ opgezet. Vrijwilligers monitorden de bermen op de aanwezigheid van nectarplanten.

  Klepelen stimuleert ruigtekruiden
  Door bermen te klepelen wordt de bodem verstoord en het plantenmateriaal helemaal fijn geslagen. Het maaisel dat in de berm achterblijft, stimuleert de ontwikkeling van ruigtekruiden als brandnetel, distel en berenklauw.

  Om de diversiteit van een berm te behouden en te bevorderen, is het belangrijk om niet te vaak te maaien en het maaisel af te voeren. Door iedere maaibeurt minstens 10 à 15% van de vegetatie te laten staan, blijft ook de insectenpopulatie in stand.

  guest
  2 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  De heer B. (Ben) Bakkenes
  De heer B. (Ben) Bakkenes
  6 jaren geleden

  Goedeavond mevrouw Vrolijk,

  Een artikel over natuurvriendelijk bermbeheer in gemeente Hoogeveen en als goed voorbeeld voor andere groot terreinbeheerders.

  Het artikel drukt het belang uit van een verantwoord beheer van bermen. O.a. type machine en afstemming van maaitijdstip naar soorten planten legt de basis. Is de basis goed dan volgt vanzelf de andere schakels in het ecosysteem.

  Klein minpuntje. Bij ecologisch beheer is de mate van invloed van de mens nihil, hooguit bijsturend. Dat kan in een berm langs een openbare weg niet en daarom is het beter te spreken van een natuurvriendelijk beheer.

  Goed bezig, in gemeente Hoogeveen!