Inspectie SZW bezorgd over stijging aantal arbeidsongevallen

  De Inspectie SZW is bezorgd over de stijging van het aantal ernstige arbeidsongevallen. De inspectiedienst houdt hierdoor te weinig tijd over voor preventieve controles. Dat zegt inspecteur-generaal Marc Kuipers van de Inspectie SZW in het tv-programma De Monitor van 3 september.

  In 2016 kwamen 70 mensen om het leven, 19 meer dan in 2015. Ook het totaal aantal arbeidsongelukken stijgt, 14% meer dan in 2015. De Inspectie SZW is in haar jaarverslag zeer kritisch over het bedrijfsleven: „Werknemers die de ultieme prijs betaalden voor vaak onnodige fouten. Als bedrijfsleven en overheid hebben we de morele plicht om van hun dood te leren.”

  Winst gaat boven veiligheid

  Het aantal arbeidsongevallen daalde decennia lang door veiligere machines en de verplichting van arboregelingen. In 2016 stijgt het aantal slachtoffers opeens weer. De Inspectie is duidelijk over de oorzaken: „Winst gaat boven veiligheid, tijdelijke werknemers krijgen onvoldoende instructies of beheersen het Nederlands onvoldoende.”

  Hoveniers en groenvoorzieners koploper

  In de agrarische en groene sector zijn hoveniers en groenvoorzieners koploper wat bedrijfsongevallen betreft met in 2016 een aandeel van 36 bedrijfsongevallen op een totaal van 127 voor de sector. Kuipers legt in de uitzending van De Monitor de verantwoordelijkheid voor ongevallen bij de bedrijven neer. De inspecteur-generaal hekelt de houding van werkgevers die in slechte tijden geen geld hebben voor arbeidsveiligheid en als het goed gaat er geen tijd voor hebben.

   

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties