Kou nieuwste wapen tegen Japanse duizendknoop

  De Japanse duizendknoop kapot vriezen, dat is wat de machine van ingenieursbureau Tibach doet. Met één behandeling zou je van de invasieve exoot af zijn.

  Foto: Tibach

  De machine van Tibach (Technisch Innovatiebureau Achterhoek) kan in één week tijd ongeveer een oppervlakte van 30m2 aan Japanse duizendknoop bestrijden. „Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de bodemsoort en hoe diep de wortels in de grond zitten’’, benadrukt André Evers, directeur van Tibach.

  Bevriezingspijpen

  De machine bevriest de grond met bevriezingspijpen die per m2 in de grond worden geboord. Door de bodem 24 uur lang minimaal op een temperatuur van -10°C te bevriezen, verdwijnt het leven uit de wortelstokken van Japanse duizendknoop. „Daarmee kun je in één keer van de invasieve exoot af zijn.’’

  De eerste resultaten met het prototype dat nu in Gendringen staat, zijn veelbelovend. Evers verwacht komend voorjaar de eerste machines te kunnen leveren voor de verkoop. Ook kunnen ze dan worden gehuurd.

  Verder lezen

  In Tuin en Landschap 16/17 staat een uitgebreid interview met de directeur van Tibach. Met een digitaal abonnement kun je het artikel hier lezen.

  Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

  Kijk voor actuele berichten en achtergrondartikelen over Japanse duizendknoop op PlatformGroen. Abonnees van Tuin en Landschap kunnen tot het einde van het jaar gratis inloggen.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties