Hortipoint Kritische gemeenteraad Almere blijft Floriade 2022 steunen

  Kritische gemeenteraad Almere blijft Floriade 2022 steunen

  0

  De gemeenteraad van Almere was donderdag kritisch over de voortgang van de Floriade. Zowel de coalitiepartijen als de oppositie uitten kritiek op de kostenoverschrijding van €7,6 miljoen. Een meerderheid van de raad blijft echter wel achter de plannen staan.

  Floriade-wethouder Loes Ypma had vooraf alle cijfers en afspraken rond de wereldtuinbouwtentoonstelling geactualiseerd. Hieruit komt naar voren dat er per 31-12-2024 een nadelig saldo overblijft van €7,6 miljoen.

  Daarnaast bleek dat projectontwikkelaar Amvest, die de aanbesteding van de Floriade en de te bouwen stadswijk heeft gewonnen, aanpassingen heeft gemaakt in de plannen waardoor 10% van de sociale woningen zijn omgezet in huurwoningen.

  Bezorgd
  Niet alleen de oppositie maar ook de coalitiepartijen toonden zich kritisch over de nieuwe feiten. ChristenUnie, D66 en VVD stelden zeiden bezorgd te zijn over de financiën en de ontwikkeling van de Floriade. De PvdA, de partij van wethouder Ypma, leek er nog het meeste vertrouwen in te hebben.

  De oppositiepartijen grepen de nieuwe cijfers aan om hun weerstand tegen de Floriade nog eens te uiten. Zo sprak de PVV van een rampenscenario. De Partij voor de Dieren toonde zich bezorgd over de transparantie van gemeentelijke geldstromen en over het groen op het Floriadeterrein.

  Bodemloze put
  De SP-fractie ging nog een stap verder en verklaarde niet meer mee te zullen mee praten over de Floriade, volgens de partij een ‘bodemloze put’. „We willen niet medeplichtig zijn aan Floriade”, zei fractievoorzitter Hans Erhard, waarna hij demonstratief de raadszaal verliet.

  Wethouder Ypma stelde dat de raad wel wat trotser op de stad mag zijn en dat mag uitdragen. Ook verdedigde ze de aanpassingen in de plannen door Amvest dat €300 miljoen investeert in de nieuw te bouwen woonwijk. De Floriade zal volgens de wethouder van blijvende waarde voor Almere zijn.

  Ralph Mens
  Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van Tuin en Landschap.

  Reageer op dit artikel

  avatar