’LTO moet zichzelf opheffen’

  „LTO moet zichzelf opheffen, zodat de landbouw de volgende stap kan maken. Die gestaalde kaders zijn te benauwend. Verzuiling is verleden tijd.” Dat zei Jan Rotmans, transitieonderzoeker en hoogleraar aan de Erasmus Universiteit gisteravond tijdens een akkerbouwbijeenkomst in Dronten, zo meldt vakblad Boerderij.

  De transitieprofessor gaf de aanwezige boeren het advies „te blijven doen wat je altijd al deed en tegelijkertijd te experimenteren met producten waar je in de toekomst je geld mee verdient.” Hij schetste de weg naar 2030 en de grote veranderingen daar naartoe. In dat traject zullen brancheorganisaties en schakels tussen producent en afnemer volgens hem verdwijnen.

  „Revolutie is een zegen, want het moet anders”, zegt Rotmans in Boerderij. „En kijk voor motivatie niet naar brancheorganisaties of de politiek, daar vind je het niet. Echte verandering komt uit mensen zelf. Toon lef, moed en leiderschap. Een kleine groep van zo’n 10% begint. De rest volgt en zegt achteraf dat ze altijd al wel kansen zagen.”

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties