Moederdag: goede prijzen, maar geen extremen

  Het koude weer en het gebrek aan zonnige dagen lijken de bepalende factoren te zijn geweest als het gaat om de verkoop van bloemen en planten in de aanloop naar Moederdag. Bloemisterij sprak enkele exporteurs en kwekers. Tevredenheid over de prijzen voerde de boventoon. Maar er is hier en daar wel lichte teleurstelling over de verhandelde volumes.

  Handelaren geven aan dat de prijsvorming in de aanloop naar Moederdag redelijk goed was. Er werden geen extreme prijzen genoteerd. Zo waren volgens Dennis Liefting,van het bedrijf Willem Liefting, de rozen niet zo duur. Hij meldt dat Red Naomi, lengte 7, voor zo’n 60 cent van de hand ging op de donderdag voor Moederdag. Korte importroosjes brachten die dag zo’n 25 à 35 cent op voor de klok in Aalsmeer. „Maar diversen, zoals lisianthus, vond ik wel goed aan de prijs. Al met al hoefden we zeker niet op de rem te trappen met de inkoop. De prijzen waren niet van zo’n hoog niveau dat je ze de maandag na Moederdag niet meer kwijt zou raken.”

  Foto: Shutterstock

  Ook Holland Indoor Plants meldt dat Moederdag goed verlopen is. De eerste signalen over de verkoop zijn ook goed volgens eigenaar Leo Lamboo. „Er werd maandag weer volop bij besteld en dat betekent dat er dus goed verkocht is.”

  ’Verkopen vallen beetje tegen’
  Verkoper Freek Langstraat van pothortensiakwekerij Sjaak van Schie uit Maasdijk vindt de moederdagverkopen dit jaar „een klein beetje tegenvallen”. „De daghandel was niet zo heel denderend. De prijzen waren best goed, maar in vergelijking met voorgaande jaren vond ik het toch allemaal wat minder.” De bestellingen die in de week voorafgaand aan Moederdag werden uitgeleverd, had het bedrijf – dat behalve op de Nederlandse markt, ook actief is in Duitsland, Zwitserland en Frankrijk – voor 70 tot 80% al in de voorverkoop verhandeld. „Het weer blijft koopman. Het is veel te koud geweest.”

  Weten hoe andere telers terugblikken op Moederdag? Check het artikel daarover op MijnBloemisterij.nl.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties