Nationale Wedstrijd Tuinaanleg gewonnen door Wellantcollege Houten

  Willem Stougie en Jochem Molenaar van het Wellantcollege in Houten hebben de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg gewonnen. Na tweeënhalve dag werken in de finale van de wedstrijd op TuinIdee in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch kregen zij de meeste punten voor hun tuin.

  Met hun prestatie lieten zij team AOC Oost uit Almelo nipt achter zich. Het brons ging naar het tweede team van het Wellantcollege. Team Clusius College uit Alkmaar werd vierde. De Nationale Wedstrijd Tuinaanleg 2018 is georganiseerd door Branchevereniging VHG, in samenwerking met de AOC’s. VHG-directeur Egbert Roozen hing de winnaars medailles om.

  Juryoordeel
  Het winnende team blonk volgens de jury vooral uit in de nauwkeurige maatvoering, de uitstekende samenwerking en het werktempo. „Ze hebben zeer vakkundig en consistent gewerkt, echt een lust om naar te kijken”, aldus juryvoorzitter Bas van Swigchem.

  Euroskills
  In september zullen Willem en Jochem Nederland vertegenwoordigen tijdens de EuroSkills in Budapest. „Het is een geweldige ervaring”, aldus Willem. „We gaan natuurlijk voor de eerste plaats, maar meedoen is al heel bijzonder.” Over het halen van de nationale titel zegt Jochem: „Het was spannend, alles moet kloppen. Je moet strak werken en goed plannen. Super dat het is gelukt!”

  Technische uitdagingen
  De deelnemers kregen tweeënhalve dag de tijd om een ontwerp van Emiel Versluis van Vis à Vis Ontwerpers te realiseren. Het ontwerp – met een knipoog naar De Levende Tuin – bevatte ook dit jaar weer de nodige pittige technische uitdagingen. Van Swigchem: „Er zat veel constructiewerk in de pergola, vlonder en vijver, dat betekende veel meetwerk. Daarnaast moesten ze op basis van een door henzelf gemaakt beplantingsplan ook de beplanting met zorg verwerken. Daar hadden we een speciaal tijdblok van 1,5 uur voor ingeruimd. Verder moesten ze uit restafval een – werkend! – waterelement improviseren.”

  Schreeuw om jonge vakmensen
  Presentatrice Marit van Bohemen reikte samen met VHG-directeur Egbert Roozen de oorkondes en medailles uit aan de teams. Roozen complimenteerde de organisatoren, deelnemers, jury en sponsoren met deze uitstekende promotie voor het groene vak. „De branche schreeuwt om jonge vakmensen. VHG werkt nauw samen met het onderwijs en er komen steeds meer excellente scholen en excellente bedrijven. We zetten alles op alles om jongeren te interesseren voor dit mooie beroep. Deze deelnemers zijn uitstekende ambassadeurs.”

  De Nationale Wedstrijd Tuinaanleg is mede mogelijk gemaakt door Colland Arbeidsmarkt, FNV Agrarisch Groen, CNV Vakmensen, het ministerie van Economische Zaken, AOC-raad en WorldSkills Netherlands en TRI Groei in Groen. Daarnaast kon de organisatie rekenen op steun van een groot aantal materiaalsponsors.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties