Schade aan woningen door Japanse duizendknoop lijkt mee te vallen

  Uit Brits onderzoek blijkt dat Japanse duizendknoop veel minder schade aan gebouwen toebrengt dan tot dusver in Engeland werd aangenomen. Dat de invasieve exoot het verkrijgen van een hypotheek daar bemoeilijkt, is daarom volgens de onderzoekers niet verdedigbaar.

  (Foto: Shutterstock)

  Ook voor de zogenoemde ‘7-m regel’ hebben de ecologen geen bewijs gevonden: in Groot-Brittannië gaat men ervan uit dat in een straal van 7 m rondom de bovengrondse delen de invasieve exoot zich ondergronds via rhizomen uitbreidt. Tref je de plant binnen die afstand aan van de woning, dan wordt het moeilijker om een hypotheek te krijgen en kan de waarde van de woning dalen.

  150 locaties
  Het onderzoek is uitgevoerd door ecologen van AECOM en de Universiteit van Leeds. Op basis van literatuuronderzoek en onderzoek ter plekke – zo’n 150 locaties zijn onderzocht – concluderen zij dat Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) niet meer schade toebrengt aan gebouwen dan andere planten, met name houtige gewassen.

  Wanneer Japanse duizendknoop wel schade veroorzaakt, gebeurt dat volgens wetenschapper Karen Bacon van de Universiteit van Leeds, op plekken waar het gebouw toch al is verzwakt. De onderzoekers benadrukken dat Japanse duizendknoop zeker slecht is voor de biodiversiteit en de kans op overstromingen vergroot door oevererosie. De schade die de exoot echter toebrengt aan gebouwen is veel minder dan gedacht.

   

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties