Showtuin Arjan Boekel bekroond met goud op Gardenista

  Tuinarchitect Arjan Boekel heeft met zijn showtuin goud in de wacht gesleept op Gardenista. Daarmee is hij de allereerste winnaar van het gloednieuwe tuinevenement dat nog tot en met zondag 19 mei plaatsvindt bij Kasteel Ophemert.

  Showtuin Arjan Boekel Gardenista
  De showtuin TWEEDE NATUUR – een groene habitat van Arjan Boekel.

  Zes showtuinen zijn er aangelegd op Gardenista, het door KMTP/Groei & Bloei georganiseerde tuinevenement voor zowel tuinliefhebbers als professionals. Een vijfkoppige jury heeft de tuinen beoordeeld op de volgende onderdelen: het ontwerp en de algemene indruk, de constructie, de beplanting en de omschrijving vooraf (heeft de deelnemer geleverd wat hij heeft beloofd?). Op elk van deze onderdelen konden de deelnemers punten scoren. Afhankelijk van het aantal punten werden de tuinen bekroond met brons, zilver of goud. Net zoals dat op de Chelsea Flower Show in Londen en bij Bloom in the Park in Dublin gebeurt.

  Showtuin Arjan Boekel wint goud op Gardenista
  Arjan Boekel (midden) wint goud. Hij wordt geflankeerd door de juryleden van Gardenista, v.l.n.r.: Iverna Zaalberg, Marlien van der Linden, Cor van Gelderen en Jacqueline van der Kloet. Het vijfde jurylid, de Britse ontwerper Andrew Wilson, ontbreekt op de foto.

  ’Spectaculair goed’
  De tuin van Arjan Boekel kreeg als enige goud. Juryvoorzitter Cor van Gelderen noemt de beplanting van Boekel dan ook ’spectaculair goed’. „Die is uitgebalanceerd, het heeft een natuurlijkheid, alsof de beplanting vanzelf op deze plek zo is gegroeid.’’ Ook volgens jurylid Jacqueline van der Kloet getuigt de tuin van Boekel van een hoge mate van beplantingskennis. „Tussen alle soorten gebruikte beplanting, van bomen, heesters, vaste planten tot éénjarigen zit een mooi evenwicht, zonder dat de beplanting heel zwaar wordt, integendeel hij is juist heel luchtig, airy, en ook heel belangrijk: er zitten geen gaten in de beplanting.’’

  Twee hoofdtypen
  In de tuin van Boekel zijn twee hoofdtypen beplanting te vinden: schaduw- en halfschaduwplanten die vooral achterin de tuin zijn toegepast en een bosrandgevoel oproepen. Daarmee heeft Boekel een verbinding gelegd met het bestaande bos dat aan zijn tuin grenst. Voor in de tuin komt meer zon en hier bestaat de beplanting uit een weideachtige vegetatie. De vijver, keermuur en pergola vormen een contrast met deze weelderige beplanting:

   

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties