Tweemaal flinke stormschade bij siertelers

  Twee sierteeltbedrijven liepen vrijdagmiddag 7 december forse schade op toen plotseling een windhoos vat kreeg op hun kas. De gerberateler zit in Mijdrecht, de rozenteler in Waddinxveen. In beide gevallen ruim 3 ha met stormschade.

  Van der Wilt Gerbera’s uit Mijdrecht bracht zaterdag 8 februari al via social media naar buiten dat zij een dag eerder flink getroffen zijn door een windhoos. Mede-eigenaar Joris van der Wilt vertelt op een filmpje van nieuwszender 0297.nl over het onheil dat hun bedrijf van 3,2 ha trof. Naar schatting tussen de 5.000 en 8.000 ruiten zijn stuk, goten zijn op sommige delen van de poten gerukt en zelfs het schuurdak is opgetild. Glas werd tot 150 meter van de kas meegezogen. Eenderde van de kas is waarschijnlijk geheel verloren. Het is afwachten hoe de overige gerbera’s de komende dagen van te lage kastemperaturen overleven.

  Het ontij gebeurde vrijdagmiddag rond 16:15 uur, toen het personeel uit de kas was. Hemelsbreed zo’n 25 kilometer zuidelijker, nabij Waddinxveen, gebeurde omstreeks dat tijdsstip hetzelfde. Ditmaal bij rozenkwekerij Marjoland. Ook hier betrof het ruim 3 ha. waar veel stormschade ontstond. Daniel van den Nouweland vertelt dat er ongeveer 1.600 ruiten gesneuveld zijn. De totale kas is 5 ha groot en op enkele plekken is de temperatuur nu gelijk aan die van buiten. Enkele tijdelijke gevels zijn geplaatst, want afgelopen weekend is met man en macht gewerkt om de vervolgschade te beperken. Glas lag ook hier tientallen meters verwijderd van de beschadigde kas. Ondermeer bassins zijn daardoor beschadigd. Schermen kan nu tijdelijk niet meer, maar de lampen branden continu. Klanten van Marjoland zijn dinsdag 11 december geïnformeerd. Het knippen is weer hervat. Alle rozen – cultivar Red Naomi! – uit de beschadigde kas gaan weg als A2- of B-kwaliteit. Pas als de kastemperatuur en teeltomstandigheden weer op niveau zijn, kan de teler weer garant staan voor A1-kwaliteit. De teler zet alles op alles om voor aanstaande Kerst de kas dicht te hebben. Marjoland heeft nog een kas van 5,7 ha met Red Naomi!. In die kas is slechts een enkele ruit kapot gegaan.

  Woordvoerder Adri Witlox van Achmea/Interpolis meldt dat afgelopen dagen naast bovenstaande twee schadegevallen nog een paar meldingen van heel beperkte stormschade bij de verzekeraar binnen zijn gekomen.

  Vrijdag 14 december een reportage over de stormschade bij Van der Wilt Gerbera’s in het Vakblad voor de Bloemisterij

  Hieronder het filmpje dat 0297.nl maakte in Mijdrecht:

   

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties