’Uitzetten Japanse bladvlo op duizendknoop is heel veilig’

    Het uitzetten van de Japanse bladvlo tegen de Aziatische duizendknopen is heel veilig, stelt het onderzoeksteam van #uitde1000knoop. De risico’s zijn van tevoren uitvoerig getest en daaruit blijkt dat het insect zich beperkt tot de invasieve exoot.

    Het onderzoeksteam reageert hiermee op de zorgen die leven over het uitzetten van een exotisch insect in de Nederlandse natuur. Eind oktober is voor het onderzoek #uitde1000knoop op drie locaties in Nederland de Japanse bladvlo uitgezet. Per locatie zo’n vijfduizend stuks.

    Japanse bladvlo tegen duizendknoop
    De Japanse bladvlo (Aphala itadori) op een duizendknoopblad.

    De winter overleven
    De Japanse bladvlo blijkt onder laboratorium-omstandigheden de Japanse duizendknoop goed te kunnen bestrijden. Dit doet het insect door het sap uit de plant te zuigen. Of de bladvlo dit ook buiten kan in het Nederlandse klimaat, is nog de vraag. Zo wordt in het veldexperiment onder meer bekeken of de bladvlo de winter overleeft en of hij zich daarna goed weet voort te planten.

    Daags na het uitzetten reageerde de LTO Vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen dat ze hier niet blij mee is en dat ze zich zorgen maakt of de bladvlo zich wel beperkt tot de Japanse duizendknoop en zich niet onverhoopt toch tegoed doet aan cultuurgewassen. Ook op sociale media en via Tuin en Landschap kwamen veel reacties binnen.

    Bij het uitzetten van de bladvlo is men volgens de onderzoekers echter niet over één nacht ijs gegaan. Al jarenlang doet het Britse instituut CABI onderzoek naar de risico’s van de bladvlo. Voor de NVWA heeft het een risicobeoordeling opgesteld voor plantensoorten die niet in Engeland maar wel in Nederland voorkomen of van economisch belang zijn.

    Positieve risicobeoordeling
    De NVWA heeft hierna een positieve risicobeoordeling gegeven, waarin zij stelt dat de bladvlo in Nederland alleen op Aziatische duizendknopen kan leven en niet op andere planten overstapt. Dit geldt zowel voor de inheemse natuur als voor economisch belangrijke planten.

    Omdat het onderzoeksteam van #uitde1000knoop heeft voorzien dat het uitzetten van de bladvlo veel reacties zou uitlokken, wordt op www.bestrijdingduizendknoop.nl antwoord gegeven op veelgestelde vragen over de veiligheid van het veldexperiment. Ook kun je er een webinar bekijken, waarin bioloog Suzanne Lommen van de Universiteit Leiden uitlegt hoe de risico’s zijn getest en wat de verwachtingen zijn van het uitzetten van de bladvlo.

    In het onderzoek #uitde1000knoop werken verschillende partijen samen, elk met een eigen expertise. Dat zijn de werkgroep Plaagsoorten van de Unie van Waterschappen, Probos, Stowa, Universiteit Leiden, CABI en Koppert. De uitvoering wordt gefinancierd door een groot aantal waterschappen, gemeenten, Rijkswaterstaat en ProRail.

    UItzetten Japanse bladvlo tegen duizendknoop
    Landgoed Wellenseind in Brabant is een van de drie locaties waar de bladvlo in de buitenlucht wordt onderzocht.

     

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties