VPN: ’In 2025 kwart van veen in potgrond vervangen door alternatieven’

  Het afgraven van veen staat ter discussie, en tegelijk neemt de vraag naar potgrond wereldwijd toe. Hoe is dit te combineren?

  In 2025 zal een kwart van het veen in potgrond zijn vervangen door alternatieve grondstoffen, is de doelstelling van de Vereniging van Potgrond- en substraatfabrikanten in Nederland (VPN).

  Omdat de vraag naar potgrond toeneemt, wordt het noodzakelijk om grondstoffen te ’stapelen’, verwacht de branchevereniging. Dat houdt in dat verschillende alternatieven gemengd aan het veen worden toegevoegd, zoals compost, kokos, schors, houtvezel of rijstkaf. Stapelen is echter niet zonder risico. RHP gaat onderzoeken welke consequenties dit heeft voor de eigenschappen van de potgrond.

  Groeneplantenkwekerij Esperit Plant in ’s-Gravenzande heeft ruime ervaring met dit stapelen van grondstoffen. Ongeveer de helft van de potgrond bestaat uit veenvervangers. Dit mengsel wordt voor alle gewassen gebruikt, in alle teeltsystemen, van eb-vloed tot hangpotten. „Het eindresultaat is beter dan met puur veen”, vindt teler Jan van Geest.

  Meer over potgrond en alternatieven voor veen in Bloemisterij 9.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties