Veenvervangers zorgen voor nieuwe, overwinbare uitdagingen

    Vooral onder druk van marktpartijen experimenteren steeds meer potplantentelers met veenvervangers in hun substraatmengsels. In de praktijk geeft het nog wel de nodige teelttechnische uitdagingen. Ook is de beschikbaarheid van veenvervangers een issue. Positieve praktijkervaringen duiden op perspectief.

    Delphy-adviseur Martijn Gevers signaleert dat steeds meer telers de mogelijkheden van alternatieven voor veen onderzoeken. Duitsland loopt wat dit betreft een heel eind voor op Nederland. Dat komt vooral omdat de Duitse retail inmiddels eist dat substraatmengsels voor maximaal 70% uit veen bestaan. „Lidl heeft zelfs al aangegeven dat het percentage veen in mengsels in 2023 moet zijn gereduceerd tot minder dan 50%, in heel Europa.”

    Experimenteren

    Vanuit Engeland is de roep om veenvrije planten ook ieder jaar iets luider. Steeds meer potplantentelers, ook Nederlandse, zullen daarom uiteindelijk de switch naar veenvervangers moeten maken. Er wordt er in ons land wel geëxperimenteerd met veenvervangende substraten, maar dat is nog op redelijk kleine schaal.

    Natuurlijk zijn er uitzonderingen, zoals een bedrijf dat al jaren schefflera op een veenvrij substraat teelt. Cock van der Spek van Lensli Substrates heeft ook een klant in Duitsland die al geruime tijd potanthurium op een veenvrij substraat teelt. „Dat gaat prima.”

    Benieuwd naar de diverse veenvervangers, hun eigenschappen en praktijkervaringen? Lees het in editie 46 van het Vakblad voor de Bloemisterij. Online is het artikel te vinden via mijnbloemisterij.nl

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties