Vreeken Bouvardia wijzigt koers

  Vreeken Bouvardia krimpt in areaal, gaat zich nog meer focussen op afzet richting bloemisten en stapt over naar de teelt op potten. Bovendien neemt hij diverse specialties op in zijn sortiment.

  Teler Jaap Vreeken liet op de Trade Fair in Aalsmeer alvast een speciaal soort zien. Het is de enkelbloemige White Sensation. Vreeken ontdekte de cultivar als potplant en ging op zijn bedrijf in Rijsenhout diens mogelijkheden testen voor de snijcultuur. Het lukte. Sterker, vanaf januari is een vak van 6.000 m2 in productie. Spierwitte, grote bloemen heeft White Sensation. Dat is volgens Vreeken (en zijn afnemer) ideaal voor de bruidsmarkt.

  Huurkassen weer afgestoten

  Vreeken Bouvardia had in 2012 twee hectare in productie. Dat breidde met nabijgelegen huurkassen uit tot 5 hectare. In 2017 werd weer 1 hectare afgestoten en eind 2019 volgt nog eens 2 hectare. „We zijn hard gegroeid. Het heeft door allerlei omstandigheden uiteindelijk niet gebracht wat we hoopten. Op de oorspronkelijke twee hectare gaan we verder met een nieuwe strategie”, vertelden Jaap Vreeken en zijn zus Tineke op de beurs.

  Meer focus op bloemisten

  Kortgezegd legt het bedrijf nu nog meer focus op afzet richting bloemisten met drie hoofdrassen (naast White Sensation zijn dat twee tinten roze van cultivar Roza) en een vak met specialties. Bij die laatste groep gaat het grofweg om zo’n 500 planten per cultivar. De omloopsnelheid per cultivar zal 1,5 – 2 jaar zijn. Kortom, regelmatig wordt het gewas vervangen, zodat inspelen op trends en nieuw sortiment beter mogelijk is.

  Nieuwe teeltmethode

  Nieuw is de teeltmethode waar Vreeken nu ruim een jaar ervaring mee heeft. In de teeltgoten liggen geen balen meer, maar staan 12-cm potten. Een pot per struik. „De pot heeft weinig buffer, maar zolang we voldoende vocht en mest blijven geven gaat het goed. De hete zomer 2018 ging het boven verwachting in de eerste vakken met potten. Dat was een goede test. Gewas vervangen is door die potten makkelijker dan bij de meerjarig struikenteelt op balen.”

  Jaap en Tineke Vreeken (links) vertellen de verzamelde pers op de Trade Fair over hun plannen met de bouvardia White Sensation. Vreeken ontdekte hem als potplant, en maakte er een snijbloem van. Teelt hem op pot, dat wel.
  Detail van bouvardia White Sensation. Volgens Vreeken (en zijn klanten) een ideale bloem voor de bruidsmarkt. Grote, spierwitte bloemen.

   

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties