Witte zonnebloem steelt show

  Het sortiment zonnebloemen breidt flink uit. Tijdens de Nationale Zomerbloemententoonstelling in Naaldwijk werd de gele ’Sunrich Provence’ gedoopt. Blikvanger voor velen was echter een witte zonnebloem. Een primeur.

  De organisatie van de Nationale Zomerbloemententoonstelling wist eigenlijk niet goed wat ze moesten met de witte zonnebloemen die ze aangereikt kreeg. Was het een inzending voor de keuring, of was het materiaal dat arrangeur Heleen Valstar in De Oude Kerk in Naaldwijk in haar creaties mocht verwerken? Mede omdat een duidelijke omschrijving van de inzender en cultivarnaam ontbrak, gebeurde het laatste. De bezoekers van de show maalden er niet om en pikten de witte bloem er feilloos uit, zeker de bloemisten in de Oude Kerk. Een witte zonnebloem. Dat is nieuw.

  Amerikaanse veredelaar

  Navraag leert dat het gaat om de cultivar ProCut White Nite van de Amerikaanse veredelaar Tom Heaton.  Zijn bedrijf SelectSunflowers heeft sinds 2017 zelfs twee witte F1-hybriden in zijn sortiment. Van Procut White Lite zijn pas voor volgend jaar voldoende zaden beschikbaar. Teler Jan van Boksel uit Hedel heeft Procut White Nite reeds in productie. De eerste witte zonnebloemen ter wereld zijn in teelt en vaasleven nog lang niet perfect, maar wel populair. Op de show in Naaldwijk kwam de nog niet perfecte houdbaarheid ook naar voren: meerdere bloemen moeten tussentijds een keer ververst worden omdat de linten nog te snel verleppen.

  Veredelaar Takii heeft geen witte zonnebloemen in zijn sortiment. Het is een niche kleurtje en wit is moeilijk te veredelen, geeft productmanager Sander van der Meer van Takii aan. Het bedrijf, eigenaar van marktleider Sunrich Orange (90% van de verkochte zaden in Europa bestaat uit dit ras, wereldwijd is het 70%), liet voor de opening van de Nationale Zomerbloemententoonstelling wel een nieuwe cultivar dopen. Het was arrangeur Ruud Hazelaar die woensdag 6 september 2018 de champagne over cultivar Sunrich Provence mocht laten vloeien.

  Arrangeur Ruud Hazelaar doopt cultivar Sunrich Provence van veredelaar Takii

  Prima teelteigenschappen en vaasleven

  Het eerste teeltseizoen van Sunrich Provence verloopt goed, gaven veredelaar en telers aan. Prijstechnisch gaat het prima en de cultivar heeft prima teelteigenschappen. Van der Meer: Het donkergroene blad is sterk en blijft fris ogen tijdens haar lange vaasleven. Ook heeft Sunrich Provence minder kopblad in vergelijking met andere cultivars van zonnebloem.”
  De bloem is de komende weken nog verkrijgbaar bij de kwekerijen KMB Flowers, Van Hage en Overtoom.

  Ruim twintig cultivars

  In Nederland zijn inmiddels ruim twintig cultivars van zonnebloem beschikbaar voor bloemenhandelaren. De lichtgele Sunrich Limoncello bijvoorbeeld en de Upface Gold, die zoals zijn naam verklapt bloemen heeft die altijd ‘omhoog gericht’ zijn en dus de karakteristieke ‘zon-volgende’ eigenschap van zonnebloemen mist. Evanthia showde in Naaldwijk de dubbelbloemige Starburst Panache en de enkelbloemige Solange Orange die in 2019 geïntroduceerd zal worden. Reeds op de markt is de dubbelbloemige Teddy Bear.

  guest
  5 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  pauline bokett
  pauline bokett
  5 jaren geleden

  een zonnenbloem is GEEL , klaar als de houbaarheid ook zo slecht is is het gauw een massa weggooi artikel in de supers !

  Nolda
  Nolda
  3 jaren geleden

  Zou best zaad van witte willen

  Kemie
  Kemie
  3 jaren geleden

  Waar kan ik zaden van de witte en dubbele zonnebloem kopen?

  Floyd
  Floyd
  2 jaren geleden

  Ja ik ben ook geïnteresseerd in zaden van witte zonnebloemen ik heb vernomen dat er 2 soorten zijn de procut white nitght en procut white lite en ben dus op zoek naar zaden van beide …..wie o wie kan mij daaraan helpen of aangeven waar ik deze kan vinden ….. alvast bedankt

  Floyd Brown
  Floyd Brown
  2 jaren geleden

  Ja ik ben ook geïnteresseerd in zaden van witte zonnebloemen ik heb vernomen dat er 2 soorten zijn de procut white night en procut white lite en ben dus op zoek naar zaden van beide …..wie o wie kan mij hieraan helpen of aangeven waar ik deze kan vinden ….. alvast bedankt