Zentoo verhoogt ambities en wijzigt organisatie

  Telersvereniging Zentoo wil groeien naar 125 ha chrysanten. Er is een driekoppige directie aangesteld om sturing te geven aan die ambitie.

  Donderdag 31 januari, tijdens een zogenoemde Meet & Greet, maakte Edwin Steenbergen bekend dat er bij telersvereniging Zentoo sinds 1 januari het een en ander gewijzigd is. Allereerst is er gekozen voor een directiestructuur, zodat er slagvaardiger besluiten genomen kunnen worden en voor iedereen duidelijker is waar de verantwoordelijkheden liggen. Steenbergen was afgelopen jaar al voorzitter bij Zentoo en wordt nu algemeen directeur. Arjan van de Voort, sinds 2015 als manager betrokken bij Zentoo, wordt operationeel directeur en teler/lid Martien Middelburg gaat drie dagen van zijn werkweek invullen als financieel directeur van Zentoo. De driekoppige directie vervult samen 2 Fte’s.

  Ambitie bijgesteld

  De ambitie van Zentoo is bijgesteld, vertelde Steenbergen op de bijeenkomst bij haar nieuwste (en 12e) lid, chrysantenbedrijf MG Grand van Michel en Moniek Grootscholten in Monster. „Een jaar geleden omvatte de vereniging 57 ha chrysanten en wilden we groeien tot 100 ha. Door de komst van Dukker Chrysanten en MG Grand is ons areaal inmiddels bijna 80 ha chrysanten. Daarnaast hebben we nieuwe samenwerkingen met twee chrysantentelers die aan ons willen leveren, met de intentie om lid te worden. Ook zijn er gesprekken met andere chrysantentelers die op termijn willen instappen. Onze ambitie is daarom verhoogd tot een areaal van 125 chrysanten onder het merk Zentoo.”

  De groeiambitie is mede verhoogd omdat Zentoo in de segmenten troschrysant, pluischrysant en santini een marktaandeel van 35% wil behalen. Bij troschrysant heeft de telersvereniging dit marktaandeel al bereikt.

  Grootscholten sinds 1 januari officieel lid

  Michel en Moniek Grootscholten zijn per 1 januari 2019 lid van Zentoo. Hun kwekerij in Monster is 11 ha groot en er worden twee cultivars geteeld, Baltica (geel en cream) en Pina Colada (wit en geel). Sinds begin 2017 levert het bedrijf al Baltica aan Zentoo. Het echtpaar Grootscholten wil graag meebouwen aan een duurzame, marktgerichte telersvereniging. De professionele werkwijze en marktbenadering van Zentoo spreekt ze erg aan. „We hebben weliswaar 11 ha chrysanten, maar dat zijn maar twee cultivars in drie kleuren. Op de wereldmarkt is dat niets. Met een groep als Zentoo kan je meer bereiken,” vertelt de Moniek Grootscholten op de Meet & Greet waar naast de leden van Zentoo ook zo’n veertig handelaren, veilingmedewerkers, veredelaars, toeleveranciers en relaties aanwezig waren. „We hopen dat jullie ons de komende jaren terzijde willen blijven staan”, sprak Steenbergen donderdag 31 januari.

  One-stop-shop

  Zentoo wil graag haar functie als zogeheten one-stop-shop voor chrysant uitbreiden. Op de vestigingen Naaldwijk en Aalsmeer van Royal FloraHolland hebben ze een depot voor het verzamelen en verhandelen van hun bloemen. Wematrans is sinds 1 januari de nieuwe groepsvervoerder voor de telersvereniging. De koelruimte in Naaldwijk is afgelopen maanden verdubbeld. Er staan 17 medewerkers op de loonlijst bij Zentoo, waarvan er vijf actief zijn met om-/verpakken en alle logistieke handelingen. Een persoon verzorgt de centrale planning en een collega regelt de algehele kwaliteitscontrole. Zes medewerkers houden zich bezig met de verkoop van de chrysanten. De totale omzet van Zentoo in 2018 bedroeg volgens Steenbergen 60 miljoen euro.

  Twaalf leden

  Zentoo heeft momenteel uit 12 leden. Dit zijn Van Uffelen Flowers (12,5 ha), MG Grand (11 ha), kwekerij Zijdezicht (7,1 ha), Leen Middelburg Chrysanten (15,5 ha), firma Jos en Ron Ammerlaan (4 ha), W.A.M (Wilco) van Vliet (3 ha), Dukker Chrysanten (3,3 ha), Van Os Chrysanten (2,5 ha), Kwekerij Brasil (4,3 ha), kwekerij Bob van Kester (1,4 ha), Kumaro Flowers (3,8 ha) en VDL Fleurs (8 ha). De chrysanten van VDL Fleurs komen niet onder het label Zentoo, maar onder het label FleurMarket op de markt. FleurMarket specialiseert zich op chrysanten van 60 cm en 60-65 gram vooral op de retail, terwijl Zentoo met zwaardere kwaliteiten de markt wil bedienen.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties