Negatieve rente

  Hoe zit het volgend jaar? Stel dat er weer zo’n coronagolf aankomt waardoor de prijzen instorten? Is het een idee om daar alvast geld voor te reserveren? Want in maart moesten we opeens maatregelen nemen, ik ben er liever op voorbereid.’

  Regeren is vooruitzien. En andersom. Wie nu weet wat over een tijdje komen gaat heeft goud in handen. Die kan met een dubbeltje de wereld rond zeg je dan. Want informatie geeft macht. Het zorgt ervoor dat je tijdig kunt inspelen op ontwikkelingen. En welke ondernemer wil dat niet? Het is een van de redenen waarom sommige tuinders veel liever direct verkopen dan afhankelijk zijn van de klok. Vastigheid hebben, weten waar je aan toe bent.

  Wij houden ook wel van een beetje zekerheid. Niet zozeer qua afzet, maar wel als het gaat om relaties. Bijvoorbeeld met onze huisbankier, de Rabobank. Al vanaf het begin zijn we aan hen verbonden. We hebben inmiddels heel wat accountmanagers meegemaakt. Er zijn goede en slechte tijden geweest, zowel financieel als relationeel. Toch bleven we elkaar trouw. En als ik heel soms op de fiets onze eerste relatiebeheerder tegenkom, inmiddels pensionado, dan begroeten we elkaar als oude vrienden.

  Toen corona uitbrak was er de schrik. Wat gaat dit voor gevolgen hebben voor het bedrijf? Samen met de bank kwamen we eruit en toen de prijzen weer aantrokken haalden we opgelucht adem. Het halfjaar uitstel van aflossingen was eigenlijk niet eens nodig geweest. Ook niet meer terug te draaien, helaas, maar een kniesoor die daar op let.

  Het leerde ons wel om nóg beter vooruit te kijken. Hoe slim is het om extra af te lossen en zo een stuk liquiditeit in te leveren? Niet altijd even handig, daar kwamen we dankzij covid-19 wel achter. Dus hoe gaan we dat in de toekomst doen?

  Diezelfde goede relatie, de Rabobank, heeft besloten om vanaf 1 januari 2021 negatieve rente te gaan rekenen als je saldo boven de 2,5 ton komt. Heb je ook nog een spaarrekening dan mag je het dubbele oppotten. Tja, het is de markt. Maar qua meedenken?

  Kees van Egmond,

  Lees hier meer columns van Kees.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties