35 miljoen per jaar voor energiezuinige glastuinbouw

Het ministerie van LNV stelt in de begroting extra middelen beschikbaar om de glastuinbouw duurzamer te maken. Vanaf 2020 is gemiddeld in totaal € 35 miljoen per jaar beschikbaar. Daarvan gaat € 11 miljoen naar kennisontwikkeling, -uitwisseling en demonstraties. En ongeveer € 24 miljoen naar subsidies voor telers die energie willen besparen of nieuwe uitvindingen op het gebied van energie in hun bedrijf willen gebruiken.

Het doel is om de glastuinbouw in 2040 klimaatneutraal te laten werken. De uitvoering loopt via het programma Kas als Energiebron. Dat programma stimuleert energiebesparing en het gebruik van duurzame energie in de kassen.

Voor de marktintroductieregeling MEI is het begrootte bedrag € 5,8 miljoen. Dat bedrag is iets lager dan vorig jaar. Ook is € 0,8 miljoen opgenomen op de begroting voor de Raad van Plantenrassen om het kwekersrecht te behouden.

In 2020 wordt ook € 2,5 miljoen uitgetrokken voor een warmteleiding en een CO2-leiding om restwarmte van industriegebied Moerdijk naar nabijgelegen glastuinbouw te brengen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties