€7,4 miljoen verlies FloraHolland

FloraHolland heeft over 2013 een verlies geleden van €7,4 miljoen. Dat maakte de directie dinsdag 20 mei bekend op een persconferentie in Aalsmeer.

Het verlies van FloraHolland wordt veroorzaakt door een versnelde verandering van de afzet van bloemen en planten. Kwekers kiezen steeds vaker voor directe afzet in plaats van klokafzet. Daardoor dalen de inkomsten voor de veiling.

FloraHolland heeft daarnaast €10 miljoen afgeboekt op de waarde van bouwgronden in Naaldwijk. Bovendien hebben de faillissementen van Ciccolella en Florimex tot schade geleid. De veiling boekte €5,5 miljoen af op panden van Ciccolella waar ze mede-eigenaar van was. Nu is ze overigens volledig eigenaar van de panden van Ciccolella.

De vordering op Ciccolella en Florimex ter waarde van €4,5 miljoen werd gedekt door een voorziening voor debiteuren die niet betalen.

De veiling verwacht dat het verlies eenmalig is. In oktober 2013 heeft ze een reorganisatie ingezet en de kosten daarvan zijn zo’n €22 miljoen. Voor de dekking van deze kosten wordt een beroep gedaan op de leden van FloraHolland.

Meer helderheid
De directie van FloraHolland signaleert een roep om meer helderheid over de strategie. Algemeen directeur Lucas Vos: „Klanten en leden zien niet goed waar het heen gaat. Hiertoe is ‘FloraHolland 2020’ gestart: het neerzetten van de strategie om duidelijkheid en richting te geven, zowel binnen de sector als binnen het bedrijf.

Vos constateerde in zijn eerste 100 dagen dat de wens van leden niet eenduidig is. De leden zijn enorm divers en hebben daardoor diverse wensen. Vos: „De wensen van de leden zijn niet makkelijk te vereniging in een strategie. Daar is tijd voor nodig. We zitten nu in een traject met medewerkers, leden en klanten. We analyseren en oriënteren ons.” Vos verwacht dat in het najaar meer bekend is over FloraHolland 2020.

De jaaromzet van FloraHolland kwam in 2013 overigens uit op €4,5 miljard. Dit is een stijging van 1,8 procent ten opzichte van 2012. Het volume van verhandelde bloemen en planten daalde van 12,5 naar 12,4 miljard stuks. De omzetstijging werd vooral veroorzaakt door een gemiddeld hogere prijs.