ACM: Energienota gaat omlaag

De tarieven die netbeheerders in rekening brengen aan consumenten en bedrijven gaan de komende drie jaar sterk omlaag. In totaal levert dat consumenten en bedrijven een besparing op van € 2,1 miljard. Dat meldt toezichthouder ACM vandaag.

De verlaging is het gevolg van de zogeheten methodebesluiten energie over de tarieven voor de periode 2014–2016 die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) onlangs heeft genomen.

Voor elektriciteit gaan de tarieven van regionale netbeheerders jaarlijks met gemiddeld 8% omlaag. Bij landelijk netbeheerder TenneT gaat het om een daling met 7%. Voor gas dalen de netwerktarieven jaarlijks met gemiddeld 6,5% bij de regionale netbeheerders en met 5% bij landelijk netbeheerder GTS. De tarieven kunnen volgens de ACM naar beneden omdat netbeheerders dankzij de lage rente goedkoper aan kapitaal kunnen komen.

Veel gunstiger
Eerder meldde de ACM op basis van voorlopige gegevens dat de besparing minimaal € 500 miljoen zou bedragen. De werkelijke verlaging pakt echter veel gunstiger uit en is vier keer zo veel.