ACM verwacht daling stroomprijs

Doordat Nederland zijn elektriciteitsmarkt vanaf 21 mei beter gaat koppelen aan die van buurlanden zal de stroomprijs omlaag gaan. Dat is de verwachting van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Op 23 april maakte de toezichthouder bekend akkoord te zijn met de invoering van de zogeheten flow-based marktkoppeling. Landelijk netbeheerder TenneT kan met dit systeem slimmer berekenen hoeveel capaciteit er beschikbaar is voor transport van elektriciteit over de grens. Daardoor kan er meer elektriciteit getransporteerd worden en wordt het bestaande elektriciteitsnetwerk beter benut.

„Op dagen dat bijvoorbeeld in Duitsland veel goedkope zonne- of windenergie wordt geproduceerd, kunnen we profiteren van hun lagere elektriciteitsprijzen. Het verschil in prijs tussen Nederland en Duitsland neemt af en dat is goed voor de concurrentiekracht van bedrijven in Nederland”, aldus ACM-bestuurslid Henk Don.

Eén markt
De efficiëntere koppeling van markten vindt nu plaats tussen Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Oostenrijk, maar moet volgens Don uiteindelijk het hele vasteland van Europa aan elkaar koppelen tot één markt. Met de invoering van de flow-based marktkoppeling volgende maand lopen de deelnemende landen vooruit op Europese wetgeving die naar verwachting in 2017 ingevoerd wordt.