ADHD

In China heeft iedereen ADHD of heeft het gehad. Volgens mij is er een link met slechte ogen.

In China heeft ook iedereen een bril en wie geen bril heeft heeft er een nodig.

Met name de jongeren zijn heel erg druk. Hier geen Ritalinkuren zoals in Nederland waardoor de jongens en meisjes veranderen in zombies. Nee, de jongeren hier kunnen niet stilzitten of stilstaan. Zo hebben we op het bedrijf een aantal jongeren in opleiding, die bewegen de hele tijd, hebben allemaal een bril maar doen hun werk goed.

Mijn mensen in de kas bijvoorbeeld zijn ook alle dagen heel druk. Daardoor liggen de prestaties van de dames heel hoog. Zelfs zo hoog dat we ze af en toe af moeten remmen om de kwaliteit van het werk te waarborgen. Als ze te snel willen gaan wordt er niet netjes meer gewerkt en dat gaat ten koste van de kwaliteit. Maar al met al heb ik niet zoveel moeite met dat Alle Dagen Heel Druk verschijnsel. Eigenlijk vind ik het wel prettig.

De jongere jongeren echter, die kruipen met hun ADHD en een Big Mac achter de computer of X-box . Die zie je steeds dikker worden. Ook groter en langer trouwens want dat gaat gelijk op met de hoeveelheid hormonen die in de hamburgers zitten. En misschien eten ze die wel expres. Want Chinezen zijn van zichzelf niet zo groot. En dat vinden ze niet leuk.

Ik was afgelopen week weer eens op de locale televisie. Ik werd geinterviewd door een jonge dame die net zo lang was als ik. Met de hakken van meer dan 10 cm erbij gerekend zelfs nog langer. Ik vroeg haar hoe ze zo lang geworden is. Ze zei dat haar ouders haar speciale voedingssupplementen hadden gegeven toen ze klein was. Ik neem aan dat ze het niet over borstvoeding had, dus dan waren het vast groeihormonen.

Wij als Nederlanders hebben die hormonen niet nodig. Wij leven onder de zeespiegel, dus om ons hoofd letterlijk boven water te houden hebben we een aangeboren gen om lang te worden. In andere delen van de wereld moet je de natuur echter een handje helpen. Maar behalve dat je slechte ogen krijgt, word je dus ook nog eens heel druk van die geforceerde celstrekking.

Cock Harteveld is general manager Van den Berg Roses