AFM verkent bijzonder beheer banken

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) start een verkenning naar het bijzonder beheer door banken. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft hiertoe opdracht gegeven.

De bewindsman heeft de verkenning aangekondigd in een brief naar de Tweede Kamer. In eerdere debatten voelde Dijsselbloem er nog niets voor. CDA-Kamerlid Eddy van Hijum is blij met deze stappen: „In april was een onderzoek volgens de minister niet nodig. Kennelijk ziet men nu aanleiding om het toch breder te bekijken.” Van Hijum wil zelfs een parlementaire hoorzitting naar het bijzonder beheer door banken. Hij ontvangt steeds meer signalen dat de maatregelen die banken aan ondernemers in bijzonder beheer opleggen niet altijd proportioneel zijn. Ze zouden de ontwikkeling van bedrijven zelfs soms remmen.

Afdeling bijzonder beheer
Ondernemingen die in zwaar weer verkeren worden door banken overgeheveld naar de afdeling ‘bijzonder beheer’. Banken kunnen ondernemers maatregelen opleggen, variërend van het uitvoeren van hertaxaties, het verstrekken van aanvullende garanties tot het doorvoeren van een reorganisatie. In het uiterste geval kan een bank de kredietovereenkomst opzeggen, wat kan leiden tot het faillissement van een bedrijf en de verkoop van bezittingen.