Aandeel

Zo, het eerste kwartaal zit er weer op. Tijd om te kijken hoe het gaat.

Week 1 tot en met 13. Een overzicht per koper. Eens even zien. Ja, dat loopt redelijk in de pas. Een mooie lange lijst en er is er niet eentje bij die een groter aandeel heeft dan drie procent. Perfect!

Echt hoor, stel dat er een exporteur of lijnrijder is die meer dan vijf procent van onze bloemen afneemt, ik bel hem op. Of het niet wat minder kan. Dan koopt hij ze maar bij een collega. Of hij kiest een ander product voor het samen te stellen boeket. Want we moeten onder geen beding afhankelijk worden van één klant. Veel te link. Spreiden is het toverwoord.

Wees maar eerlijk, dat doet u toch ook? Met aandelen bedoel ik hè? Je zet toch niet al je geld op een of twee bedrijven of sectoren? Nee, want als het even tegenzit dan ben je mooi de Sjaak. Een beetje van dit en een beetje van dat zong Vulcano ooit. Daar word je nooit echt rijk mee, maar een buil val je je ook niet. Lekker veilig.

Ik hoorde pas nog van een bakkerij die een heel grote klant had. Had ja. Nu niet meer. Want er was een koekenbakker die het voor een cent per brood minder kon. En dus zei de grote klant dag met het handje, de bewuste bakker in staat van faillissement achterlatend. En je was in het begin nog zo trots dat die grote afnemer jóuw klant was…

Al een paar zaterdagen adverteert de Jumbo paginagroot in de krant. Drie kassabonnen naast elkaar. Van Jumbo, AH en Lidl. Exact dezelfde boodschappen met onderaan het totaalbedrag. En, je verwacht het niet, Jumbo is de goedkoopste. Dankzij de laagste prijsgarantie. De laatste keer ging het om groente en fruit. Ik vroeg me af of de tuinders die hun producten aan Jumbo leveren net zo blij zijn als de consument. Of dat zij ook een laagste prijsgarantie hebben.

Pas had ik nog een heel enge droom dat de Dutch Flower Group de hele sierteeltexport had overgenomen. Ik maakte een overzicht per koper en er stond er maar eentje op. Badend in het zweet werd ik wakker. ’Gelukkig, het is niet echt!’ riep ik opgelucht. ’Nee, ik ben er nog…’ mompelde mijn vrouw slaapdronken.

Of de klok moet blijven? Liever wel ja. En al die lijnrijders, exporteurs en commissionairs ook. Graag.