Aanhoudingen in zaak rond vervuilde stookolie voor glastuinbouw

De politie heeft op 2 februari drie leidinggevenden van een afvalbedrijf in West-Brabant aangehouden. De drie worden verdacht van het illegaal wegmengen van gevaarlijke afvalstoffen in stookolie die aan de glastuinbouw en de zeevaart wordt verkocht.

Het Openbaar Ministerie (OM) vermoedt dat het afvalbedrijf hiermee miljoenen euro’s heeft opgestreken. De politie kwam de verdachten op het spoor tijdens een actie in 2011 waarbij monsters uit vrachtwagens werden genomen. In april 2014 werd bij het bedrijf administratie in beslag genomen.

Grote winsten
De met afval vervuilde stookolie vormt volgens het OM een veiligheids- en gezondheidsrisico voor werknemers die met ketels werken waarin deze wordt gebruikt. Met het illegaal wegmengen van afvalstoffen in brandstoffen zijn grote winsten te behalen. De verantwoorde verwerking van gevaarlijke afvalstoffen kost geld. Het illegaal opmengen van stookolie met afvalstoffen levert geld op. Enerzijds omdat de vaak hoge kosten van verwerking worden uitgespaard, anderzijds omdat een groter volume aan brandstof verkocht kan worden.

In 2010 en 2014 zijn twee afvalbedrijven en een brandstofleverancier door de rechter veroordeeld in verband met het illegaal wegmengen van gevaarlijk afval in stookolie. De bedrijven kregen toen boetes opgelegd variërend in hoogte van € 47.500 tot en met € 480.000.