Aanleg van Nord Stream 2 wordt mogelijk stopgezet

Voor gas is de lijn van de daghandel nog altijd stijgend deze week. Een verminderde aanvoer en het aantrekken van de vraag doen de prijzen verder oplopen. Er zijn voor oktober nog geen leveringen van Amerikaans LNG geannuleerd, en aangezien er voorlopig geen kou is voorspeld voor Europa is het aannemelijk dat de levering goed blijft.

Duitsland heeft aangegeven dat de aanleg van de Nord Stream 2 voor de levering van gas vanuit Rusland rechtstreeks naar Duitsland mogelijk wordt stopgezet. Reden hiervoor is dat Rusland ontkent iets met de vergiftiging te maken te hebben van de politicus Alexei Navalny. De Amerikaanse President Trump heeft, nadat het standpunt van Duitsland bekend werd, direct voor de zijde van de Russen gekozen zodat de Russen met gemak kunnen blijven ontkennen waarna Duitsland daadwerkelijk de werkzaamheden stop zal moeten zetten. In dat geval heeft Amerika zijn doel bereikt en kan het doorgaan met de levering van LNG aan Europa.

Wind en zon bepalen de elektraprijzen
Afgelopen week hebben we een opleving gezien van de APX prijzen, vooral op maandag was een niveau dat we even niet meer gewend zijn. Diverse analisten wijten dit aan het ontbreken van wind op maandag en onderhoud aan de Rijnmond-centrale en NorNed-kabel. Verder in de week belandde de prijs weer op een normaal niveau.

Volgens een rapport van een Britse analist heeft zon- en windenergie het eerste half jaar van 2020 bijna 10 procent van de wereldwijde elektra opgewekt, alleen hierdoor is de vraag naar kolen laag.

De CO2-prijs schommelt nog steeds rond € 28,- per ton, waardoor de prijzen voor elektra op langere termijn dezelfde lijn blijven volgen.

Olieprijs daalt
Eind vorige week zakte de prijs voor een vat WTI Olie onder de 40 dollar per vat, de grootste daling sinds juni dit jaar. Een verminderde vraag naar benzine en de economische vooruitzichten door het coronavirus zouden een oorzaak kunnen zijn. Het dalen van de olieprijs en het stijgen van de prijzen voor gas en elektra is ongebruikelijk. Alles wijst op een speculatief karakter volgens sommige handelaren. Een correctie in de markt zou tot de mogelijkheden kunnen behoren. Wat ook mee kan spelen is de komende Amerikaanse verkiezingen en een mogelijke annexatie van Wit-Rusland door Rusland.

Saoedi-Arabië heeft in ieder geval de verkoopprijzen van olie aan Amerika en Azië verlaagd, wellicht omdat de vraag naar olie kleiner is dan ze hadden verwacht na de uitbraak van Covid-19.

Deze energie-analyse wordt verzorgd door Nife Energieadvies.

Foto: Shutterstock
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties