’Aansluiting op warmtenet kan straks de reddingsboei zijn’

Bij het warmtenet in het Westland vallen de puzzelstukjes op hun plek. De winning van geothermie ligt op stoom en er worden warmteleidingen ingegraven tussen de glasgebieden. Toch zijn er nog een aantal onzekerheden. Komt de geplande havenwarmte er wel? Wat gaan de gasprijs, de ODE en de energiebelastingen doen? Is er straks voldoende CO2 beschikbaar? Telers die nadenken over hun toekomstige energievoorziening staan voor lastige keuzes.

Er zijn steeds meer telers in Zuid-Holland die aanhaken bij collectieve warmteprojecten, maar ze tekenen vaak voor kleine hoeveelheden. „Een strategische aansluiting”, zegt Hans van den Berg, procesmanager warmte bij Glastuinbouw Nederland. „Op dit moment doet de WKK het goed. De hoge ODE en de twijfelachtige beschikbaarheid van CO2 werken ook niet in het voordeel van warmteprojecten. Maar de CO2-heffingen nemen toe, ETS loopt fors op en de gasprijs rijst de pan uit. Een aansluiting op het warmtenet kan straks de reddingsboei zijn.”

Waar wacht Gasunie nog op voor de aanleg van een leiding voor restwarmte uit de Rotterdamse haven? En is een fossielvrije glastuinbouw nog wel mogelijk als de havenwarmte er niet komt? Lees het vrijdag in Bloemisterij 28 of direct in het digitale magazine (alleen voor digitale abonnees).

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties