’Aantal agrarische bedrijven in VK zal na Brexit afnemen’

  De Britse regering heeft aangekondigd om na de Brexit aan agrarische bedrijven geld beschikbaar te stellen om moderne productiemethoden te stimuleren. „Ik denk niet dat dat gaat werken, bedrijven zullen er eerder voor kiezen om te stoppen”, zegt Tim Heddema, landbouwraad in Londen.

  De Britse regering komt volgens Heddema na de Brexit met maatregelen waarmee zij moderne productiemethoden wil stimuleren. Welke maatregelen dit zijn is volgens de landbouwraad nog niet bekend. Maar Britse kwekers zijn volgens de landbouwraad conservatief en zullen hiervan niet snel gebruik maken, is zijn verwachting.

  Hij verwacht eerder dat agrarische bedrijven gebruik zullen maken van een verbeterde regeling om hun bedrijf te kunnen beëindigen. Volgens Heddema is de Britse regering voornemens om subsidies die agrarische bedrijven tot 2022 jaarlijks kunnen krijgen vervroegd – en in één keer – beschikbaar te maken bij bedrijfsbeëindiging. Het gaat hierbij om klassieke landbouwsteun vanuit de EU die na de Brexit vervalt.

  Heddema was een van de gasten tijdens de Eindejaarsbijeenkomst van Anthos op 18 december in Haarlem. Hij gaf daar uitleg over de laatste stand van zaken rondom de Brexit. „Er is geen meerderheid voor wat voor plan dan ook”, was zijn spijtige conclusie nadat hij de diverse scenario’s – van deal, no-deal tot no-Brexit – nog eens had uiteengezet.

  Dit artikel verder lezen?

  Uw voordelen

  • Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
  • Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties