Aardbeving 7.8

Zaterdagavond, bijna 19:00 uur. Het was net donker geworden. We stonden ons klaar te maken voor een gezellig avondje uit eten met vrienden, toen ineens het huis begon te schudden. Met het scheerschuim nog op m’n bakkes, vlogen mijn vrouw en ik de trap af op zoek naar de kinderen. Aardbeving!

Kijk eens naar die bungelende lamp? En voelen jullie het huis ook bewegen? Hun onschuldige koppies vertelden genoeg. Te geconcentreerd op de tekenfilm waarschijnlijk. Hoe anders was dat bij ons! Alles begon te trillen. Pas na bijna twee minuten keerde de rust terug.

Nu zijn we in Ecuador wel redelijk gewend aan aardbevingen, maar zulke krachtige als deze ook weer niet! De schok was nog niet voorbij of de eerste berichten en foto’s stroomden binnen op Whatsapp: Voelden jullie hem ook? Nou ja, deze was echt niet te missen, nee! Zelfs Google stuurde ieder een bericht met de vraag of je hulp nodig had. Heel attent en leve de technologie. Je zult onder het puin liggen!

Supermarkten met omgevallen rekken, ingestorte infrastructuur en uitval van elektriciteit. We zijn toch maar in de auto gestapt en naar onze afspraak gereden. Maar helaas heeft het diner niet lang mogen duren. Al snel volgde een politieoproep aan alle horeca om hun gasten naar huis te sturen en deuren te sluiten in verband met angst voor plunderingen en naschokken.

De ochtend erop bleek pas hoe groot de ravage echt was. Voornamelijk in het arme kustgebied ten westen van Quito. Notabene dit zelfde gebied was de laatste maanden ook al flink geteisterd door grote regenval als gevolg van ‘El Niño’.

Spontaan werden er via sociale media en televisiestations inzamelingsacties gestart en nog vóór het middaguur waren er vele inzamelpunten ingericht. Eén ervan nota bene op Avenida de los Shyris, een memorabele plek waar voor- en tegenstanders van de de huidige regering vaak (en zo ook de laatste weken) juist fel tegenover elkaar staan tijdens manifestaties. Maar dit keer was iedereen verbroederd.

Zelden heb ik Ecuador zo solidair gezien! Dat het de opmars moge zijn naar een snelle wederopbouw van een getroffen land.

Victor van Dijk