Aardwarmtebron Greenwell draait weer

De aardwarmtebron van Greenwell in het Westland draait weer. In december 2014 werd de bron stilgelegd nadat de filters verstopt waren geraakt. Een deel van het gat is opnieuw geboord.

„Eind vorig jaar kwamen er steeds meer steentjes, zand en klei mee naar boven”, zegt Jos Scheffers, woordvoerder en potplantenkweker in Honselersdijk. Het doorspuiten van de bron onder hoge druk lukte niet, dus er is een stuk opnieuw geboord, 250 meter omlaag vanaf een diepte van 2.400 meter. Daarmee komt hij 30 meter hoger uit dan de oorspronkelijke boring.

De bron is waarschijnlijk verstopt geraakt door versleten koppelingen. „Helemaal zeker weten we dat niet, want we kunnen het niet zien”, zegt Scheffers. Eind 2013 was al een pomp defect geraakt waarin deze koppelingen waren gebruikt. Later bleek op tekeningen dat dezelfde koppelingen ook dieper in de bron zijn gebruikt om de buizen aan elkaar te schroeven. Mogelijk zijn ze daarbij kapot gedraaid, waardoor er grond naar binnen werd gezogen. Ze zijn nu vervangen door betere koppelingen.

De reparatie heeft ongeveer 2 miljoen euro gekost. Daarvan is een miljoen is geleend door de Rabobank en € 600.000 door de provincie. De garantstelling van de gemeente Westland voor € 200.000 is verlengd. Volgens Scheffers is aardwarmte nog steeds de moeite waard, ondanks de extra kosten. „Als het naar behoren draait, dan komen alle investeringen binnen vijf jaar terug.”