ACM legt Westland Infra boete op voor levering energiemeters

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft regionaal netbeheerder Westland Infra een boete opgelegd van €600.000. De regionaal netbeheerder heeft volgens de toezichthouder van 1 januari 2013 tot 1 januari 2017 ten onrechte meters voor gas en elektriciteit aan grootverbruikers geleverd.

De netbeheerder heeft volgens de ACM de Elektriciteitswet en de Gaswet overtreden door gasmeters te leveren en door elektriciteitsmeters buiten het eigen verzorgingsgebied te leveren. In een reactie laat Westland Infra Netbeheer weten „zich in aanleg niet te kunnen vinden in wat zij noemt de beschuldigingen en argumentatie van ACM”. Het bedrijf gaat daarom in bezwaar tegen het besluit.

Vrije markt
Grootverbruikers mogen zelf kiezen van wie zij energiemeters kopen of huren en wie de meetactiviteiten in hun opdracht verricht. Dit is een vrije markt waarop netbeheerders zich vanuit hun publieke taak niet mogen begeven. Alleen wanneer een grootverbruiker er expliciet om heeft gevraagd, mag een netbeheerder een elektriciteitsmeter installeren. Een netbeheerder mag geen gasmeter installeren.

Meetgegevens
Een netbeheerder mag ook geen meetgegevens verzamelen en verwerken van grootverbruikers. Voor het uitlezen van de meetgegevens moet een grootverbruiker een apart contract afsluiten met een erkend meetbedrijf. Dat kan een meetbedrijf zijn met hetzelfde moederbedrijf als de betreffende netbeheerder. Er moet in dat geval apart contact worden opgenomen met het meetbedrijf.

’Marktverstorend’
„Het kan marktverstorend werken als de netbeheerder commerciële activiteiten verricht zoals het leveren van bepaalde meters voor grootverbruikers. Concurrenten staan dan namelijk op achterstand, omdat de netbeheerder door zijn publieke taak beschikt over klantgegevens en gebruik kan maken van zijn naamsbekendheid”, aldus Henk Don, bestuurslid van de ACM. Daarnaast loopt de netbeheerder daarmee volgens de ACM een financieel risico. Ze vergroot daarmee de kans dat haar wettelijke taak om te zorgen voor optimaal transport van energie onder druk komt te staan.

Bied je netbeheerder je aan de meetdiensten voor je te regelen of stuurt de netbeheerder een meetcontract op, zonder dat je daar expliciet om hebt gevraagd? Dan handelt de netbeheerder waarschijnlijk in strijd met de Elektriciteitswet en/of Gaswet. Je kunt dit melden bij de ACM.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties