Adviseurs

Ons bedrijf in China groeit gestaag. Om ons te onderscheiden willen we daarom een totaalpakket aanbieden aan onze klanten.

Dat betekent meer producten, meer teelten. Zowel snijbloemen als potplanten. Omdat we zelf niet van al die teelten de hoed en de rand weten, laten we af en toe experts overkomen uit Nederland.

Zo hebben we voor de teelt van kalanchoë een echte veteraan in laten vliegen: Hans Kuilboer. Hij is tweemaal twee weken geweest en heeft dus alle aspecten van een heel teeltrondje kunnen volgen en kunnen bijsturen waar nodig. Dertig jaar ervaring draag je niet over in die korte tijd, maar we hebben veel van hem geleerd.

Hans is al een beetje op leeftijd, maar heeft zich prima staande gehouden in ons jonge team. Elke dag kwam hij op de fiets naar de farm. Dat doen er niet veel hem na. Het is toch zo’n 15 km enkele reis. We hadden een stoere mountainbike voor hem aangeschaft en hij had zelf z’n helm bij zich. Die heb je echt wel nodig hier. Wel heb ik hem verboden om in het donker te fietsen want dat is levensgevaarlijk.

We hadden Hans ondergebracht in het plaatselijke hotelletje dat eigenlijk geen permit heeft om onderdak te geven aan buitenlanders. Dat gaat altijd goed behalve met Hans. De eerste nacht werd hij van zijn bed gelicht door vier man van de vreemdelingendienst. Na gedoe over zijn paspoort en visum kon Hans weer terug naar bed. Maar door een jetlag lukte het niet meer om te slapen. Dus dat werd een vroeg ontbijt. Aangezien het hotel niet veel zaaks serveert, had Hans de middag ervoor al wat boodschappen gedaan voor wat wij inmiddels nu een ’Hans ontbijt’ noemen: kopje thee met een eitje.

Daarbij is Hans niet voor één gat te vangen. Op elke hotelkamer staat een waterkoker. Water erin, eieren erbij en als de eieren drie minuten gekookt hebben kun je van het water thee zetten. Eieren er niet te hard in laten vallen want een uitgekookt ei krijg je er lastig uit en de thee smaakt dan ook ronduit vreemd.

Tussendoor heeft Hans met zijn vrouw een mooie reis gemaakt naar Beijing en omstreken en is daar ook nog beroofd. Ondanks zulke tegenslagen en ongemakken heb ik onze adviseur nooit kunnen betrappen op een slecht humeur. Hij heeft ons leven hier in China verrijkt, en niet alleen op het gebied van de kalanchoëteelt.

Cok Harteveld is general manager Van den Berg Roses