‘Afrika kan steeds meer zelf’

De handel tussen Europa en Afrika blijft in het algemeen achter. Dit geldt niet voor de sierteeltsector. Toeleveranciers brengen er kennis en materialen en siertelers uit onder meer Nederland zijn er al jaren actief. De band van de ‘Afrikaanse’ siertelers met draaischijf Nederland lijkt minder te worden; ze exporteren steeds vaker rechtstreeks naar de eindklant.  

China en Japan zijn al jaren actief in Afrika. Zij helpen Afrikaanse landen met de aanleg van infrastructuur en in ruil daarvoor krijgen ze toegang tot belangrijke grondstoffen. De integratie van Europa in Afrika blijft daarentegen uit. Dit beeld schetst Peter Bouma op het seminar Kansrijk Afrika van HAS Hogeschool. Bouma werkte ooit 11 jaar als area manager Afrika bij Royal FloraHolland. Tegenwoordig is de agribusiness consultant parttime als adviseur/ lecturer aan HAS verbonden.

Florius Flowers is een van de Nederlandse bedrijven die actief zijn in Kenia en Ethiopië. Exporteren doet Florius naar veel landen en diverse continenten: Australië, Japan, de VS, Canada, Europa, China, Midden-Oosten en Rusland. Vandaag de dag gaat 33% van de bloemen van Florius nog via Nederland. 8 jaar terug was dat 66% en 15 jaar terug zelfs 99%. Directeur Ethiopië Van Kessel: „Afrika kan steeds meer zelf. Het wordt steeds onafhankelijker. Het is belangrijk om die trend in de gaten te houden. De rol van westerse landen in de Afrikaanse economie neemt af.” (..)

Lees het volledige artikel over Afrika alvast via mijnbloemisterij.nl. Geen abonnement? Kijk hier of bel 071 5659644.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties