Afrika

„Dat was wind uit Afrika”, grapte de minister van Buitenlandse Handel, Francisco Rivadeneira, en onderbrak even zijn speech.

Redacteur Hans Neefjes is voor een werkreis een week in Equador en schrijft hier dagelijks over zijn bevindingen.

De openingsceremonie van de beurs Agriflor in Quito is buiten, voor de hal Cemexpo waar een belangrijk deel van siertelend Ecuador een stand heeft. De wind had zojuist een forse lading stof over de ruim driehonderd toehoorders uitgestrooid. Het maakte niet uit of je op de goudkleurige stoelen onder een grote partytent zat, of op het open terrein voor de ingang van de beurs, wachtend tot de deur open ging. Iedereen werd iets grijzer.
Een deel van de partytent overleefde de regelmatig opstekende wind uiteindelijk niet, maar dat terzijde.

Afrika, daar refereerde Rivadeneira aan. Het land is een concurrent, een geduchte speler in de sierteeltwereld. Ook in de andere speeches – we zaten ruim een uur op de stoel – kwam het land terug. De teneur bleef dezelfde, zo hoorden we later van een collega journalist die wel Spaans verstaat en een korte samenvatting gaf. Ecuador is trots op zijn land en zijn sierteeltsector, maar er is geen tijd om te verslappen. Concurrent Afrika zit niet stil. Zelfs burgemeester Mauricio Rodus – type Rutten en de enige zonder das – noemde het land. Hij haalde nog een ander exportproduct aan in zijn betoog. Cacao.

Cacao komt tegenwoordig vooral uit Afrika. Dat hadden we in het ochtendprogramma geleerd tijdens een korte culturele trip door Quito. Ghana en Ivoorkust zijn tegenwoordig de landen die zorgen dat er chocolade in de wereld geconsumeerd kan worden. In 1920 was Ecuador nog producent nummer 1, zo werd duidelijk. Maar vlak Ecuador niet uit, want er is ook bij cacao verschil in kwaliteit. In een gloedvol betoog werd ons duidelijk gemaakt dat 95% van de wereldwijd geproduceerde bonen behoren tot de categorie ‘ordinary cocoa’. Slechts 5% is geschikt voor het maken van aromatische chocolade. En, jawel, 60% van die smaakvolle bonen komt uit Ecuador. Na de proeverij waren we allemaal overtuigd. Ecuador mag van ons uitbreiden in cacao. Afrika heeft een concurrent.

Lees ook de eerdere weblogs van Hans Neefjes:
Sterk (1 oktober)
Keuzes maken (30 september)
– Persreis (29 september)