Afstemming van de markt

Voor de korte termijn liep de gasprijs op de beurs (TTF-gas) de afgelopen week iets op. De verklaring hiervoor is te vinden in het feit dat er een krappere aanvoer was door onderhoud aan Noorse gasvelden en meer vraag vanuit Duitsland en België. 

Begin van de week leek de lange termijn-gasprijs even op te veren door de uitspraken tijdens de G-20 over het bevriezen van de olieproductie door de Saudische olieminister en de daardoor stijgende olieprijs. Gezien de daling van de olieprijs kort daarop bleken de afspraken hierover verre van definitief. Er was dus weer ruimte voor dalende prijzen omdat alle omstandigheden hiervoor op het moment gunstig zijn. De verbeterde beschikbaarheid van de Engelse gasopslag Rough, overige volle gasopslagen en een stijgende LNG-aanvoer.

Elektriciteit
De lange termijn koers vertoonde een lichte daling ondanks de hogere kolenprijzen. Reden hiervoor was dat de CO2-emissierechten een sterke daling lieten zien en ook gas en olie in het begin van de week een mooie daling realiseerde. Voor de korte termijn was een forse stijging aan de orde van de dag. In België en Frankrijk was te weinig aanbod van elektriciteit. Door het warme weer werd meer gebruik gemaakt van airco’s en tegelijkertijd zouden er diverse kerncentrales in onderhoud zijn. In Nederland en Duitsland was echter voldoende overschot om de grote vraag van export naar België en Frankrijk op te vangen. 

Olie
Afgelopen week hebben we een sterke daling en stijging van de koers gezien. Eerst was er een daling welke te verklaren was door de sterk toegenomen voorraden in Amerika van de voorgaande week. De stijging werd ingezet nadat Rusland en Saudi-Arabië tijdens de G20 top in China bekend maakten een pact te zullen sluiten, om de productie van olie beter op de markt van vraag en aanbod af te stemmen. Het sluiten van een pact tussen de twee grootste olieproducerende landen was reden voor een stijging.
Het is interessant om te zien wat Amerika hierna gaat doen, want als het plan van het pact goed uit pakt, dan is het aannemelijk dat de prijs gaat stijgen en Amerika veel meer olie gaat produceren. Het resultaat van het pact zou dus kunnen zijn dat Amerika hierdoor meer marktaandeel in de schoot wordt geworpen. De reden van de hoge olieproductie door o.a. Saudi-Arabië was juist omdat de Saudiërs hun marktaandeel wilden vergroten. De grote verliezer zou dan ook Saudi-Arabië kunnen zijn.

.Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies. Meer info vindt u op www.nife.nl.